Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Служебният кабинет одобри споразумения с ЕБВР по Плана за възстановяване

01 март 2023, 16:02 часа • 880 прочитания

Министерският съвет одобри проекти на две споразумения с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за предоставяне на услуги за подкрепа при изпълнението на проекти, финансирани в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

В компонент 4 „Нисковъглеродна икономика” от Плана са предвидени за изпълнение 7 инвестиции с бенефициент Министерството на енергетиката (МЕ), като за изпълнението на три от тях, предвид сложността на дейностите и пилотния характер на проектите за България, бе оценена необходимостта от техническа помощ от международна финансова институция.

Проведена бе процедура за подбор чрез създаване на Междуведомствена работна група с експерти от Министерството на енергетиката и от Министерството на финансите, която оцени заявения интерес и реши да бъдат подписани споразумения с Европейската банка за възстановяване и развитие, съобщиха от правителствената пресслужба.

Банката следва да окаже подкрепа при изпълнението на Инвестиция 6 (C4.I6) за Подкрепа за нови мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници и съхранение на електроенергия и на Инвестиция 8 (C4.I8) за Национална инфраструктура за съхранение на електроенергия от възобновяеми източници (RESTORE) по ПВУ.

"Подписването на двете споразумения с ЕБВР ще даде възможност Министерството на енергетиката да получи квалифицирана техническа помощ при изпълнението на инвестициите. Експертният опит на банката ще допринесе за качествената и навременната реализация на визираните инвестиции от Плана - за изграждане на 1425 MWh ВЕИ мощности с прилежащата инфраструктура за съхранение на електроенергия с капацитет 350 MWh и за закупуване, инсталиране и въвеждане в експлоатация съоръжения за съхранение на електрическа енергия с общ заряден капацитет от 6000 MWh", добавят от Министерски съвет.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес