Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Ще загубим милиарди": Финансовият министър поиска мандат от парламента да довърши преговорите по Плана за възстановяване

04 октомври 2024, 15:39 часа • 360 прочитания

Служебният министър на финансите Людмила Петкова призова парламентарните партии да разрешат на служебния кабинет да довърши преговорите с Еврокомисията по Плана за възстановяване. Тя обяви искането си на брифинг, на който представи проблемите пред съставянето на бюджета за 2025 г.

България е единствената държава, която нито е предала актуализиран план за възстановяване, нито е предала текстове по плана Repower, посочи Петкова.

"Искам да се обърна към политическите партии да се организира дебат в НС да се предостави мандат на служебното правителство да довърши преговорите с ЕС, тъй като средствата които ще загуби България са в размер на милиарди лева", призова тя.

Още: Експерти: Забавянето на решенията за ВЕИ ще струва на България милиарди

Бюджет 2025

"Служебното правителство винаги е заявявало, че основният приоритет е провеждането на честни избори така и запазването на финансовата стабилност на страната и устойчивост на публичните финанси", подчерта тя.

Петкова представи резултати от анализ на публичните приходи и разходи за периода 2022-2024 година, които показва нарастване на разходите, подчертавайки, че този доклад е изготвен без никакъв политически елемент.

"Изводът, които може да се направи от анализа е, че темпът на нарастване на разходите значително изпреварва темпът на нарастване на приходите, включително приходите от Плана за възстановяване", каза Петкова.

Още: Финансовият министър: Промените по ПВУ трябва да бъдат пратени най-късно до 20 октомври

"Целта на анализа е да се намерят факторите, които оказват влияние върху приходите и разходите, за да се набележат мерки, които да допринесат инвестиции при спазване на фискалната устойчивост ", посочи финансовият министър.

"Бюджетът за 2025 година следва да гарантира финансовата устойчивост на страната в средносрочна перспектива. В тази връзка трябва да бъдат намерени най-добрите решения. Служебното правителство изразява готовност за обсъждане с политическите партии, работодателите и синдикатите за намирането на най-добрите решения за България", добави Петкова.

Тя заяви още, че очаква най-късно през декември да бъде покрит инфлационният критерий за влизане в еврозоната.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес