Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще изгубим пари от второто плащане по плана за възстановяване, алармира министър

31 юли 2024, 11:33 часа • 2220 прочитания

Служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова предупреди, че има риск второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост да не бъде получено в пълен размер.

Като причина тя посочи, че страната не е изпълнила част от заложените в ПВУ ключови реформи. 

"Европейската комисия се очаква в средата на тази година да направи оценката по второто плащане, след което има България 6-месечен срок, в който, ако не представи информация за тези реформи, че са изпълнени, тоест законопроектите не са приети, съответно ще бъде наложена финансова корекция, която след това България не може да претендира да бъде установена", каза тя по време на изслушване по темата в Народното събрание. Още: Бави ли България пари по ПВУ за фирми иноватори и рискува ли да връща 50 млн. лв.?

Министър Петкова отбеляза, че второто плащане по НПВУ е заложено и като приход в бюджета за 2024 г. 

Тя посочи, че на 7 октомври миналата година България подаде второ искане за плащане по НПВУ, което е и сред най-големите искания от всички планове на държави от ЕС, включващо голям дял ключови реформи. Искането е за 653 млн. евро.

"За да бъде изплатена цялата сума, трябва да бъдат изпълнени всички реформи и инвестиции, свързани с втория етап", каза Петкова. "По принцип би могло да има финансова корекция, ако не бъдат изпълнени всички реформи", каза тя и добави, че има част от реформи, които все още не са изпълнени. Още: Пеканов: Може да не получим всички пари по Плана за възстановяване

Тя коментира, че не може да каже в какъв размер би могла да бъде тази корекция, тъй като по думите ѝ това означава предварително да посочи коя от реформите няма да бъде изпълнена. Но е сигурно, че ако не изпълним всички реформи,

Петкова припомни, че в 49-ото Народно събрание са внесени законопроекти от Министерски съвет, които след това бяха обсъждани в парламентарните комисии и бяха направени предложения по тях, но поради приключване на дейността на парламента тези законопроекти не бяха приети и бяха архивирани. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес