Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петър Ганев: Ще влезем в еврозоната честно, защото няма кой даже да направи шашма

22 октомври 2024, 08:33 часа • 681 прочитания

Влизането в еврозоната и приемането на еврото често се случват с малко "шашма" - специално за инфлацията. Подават се данни, които не са съвсем точни - обаче в България политическата ситуация е такава, че ние в еврозоната по критерий "инфлация" ще си влезем без да има кой дори да "пооправи" малко данните. Това заяви икономистът Петър Ганев пред БНТ.

Припомняме, че критерият "инфлация" за приемане на еврото е следният - в продължение една година преди осъществяването на прегледа на резултатите, инфлацията не може да надвишава с повече от 1,5% инфлацията на трите държави-членки на еврозоната с най-добри показатели в изследвания период.

Според Петър Ганев, най-вероятно в началото на 2025 година България ще покрие критерия за инфлация за влизане в еврозоната. Той предупреди, че хубавите новини от Fitch са базирани на оценки преди да заговорим за 18 млрд. лева "дупка": Хубави новини за кредитния ни рейтинг, еврото и Еврозоната от Fitch

Бюджет с 25% ръст на разходите за заплати на държавни чиновници, включително МВР и армията, няма как да бъде приет. Някои от решенията за увеличения на разходи по различни пера в държавната администрация ще трябва да бъдат ревизирани, предупреди Ганев. Извън заплатите, Министерството на отбраната иска отбранителните разходи догодина да скочат до 2,5% от БВП, а не 2%, каквато е долната граница в НАТО в момента.

Още: Главчев: България ще поиска извънредни Конвергентни доклади за еврото веднага щом изпълни инфлационния критерий

През 2024 година заплатите в армията станаха по-високи средно с 10 на сто. Най-ниското основно месечно възнаграждение на военнослужещите от 1 януари 2025 г. ще бъде от 2300 лв. до 2370 лв. Най-ниското увеличение е точно с 27%, а най-високото - с 47 на сто. Има обещания, че на сходно увеличение в заплатите от догодина ще се радват и в МВР.

На този фон, лидерът на БСП Атанас Зафиров и Иван Иванов се срещнаха с полицейските заплати и обявиха, че социалистите подкрепят вдигане на заплатите в МВР. И двамата се борят да станат депутати в 51-вия парламент.

Още: Румъния обяви плановете си за еврото

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес