Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петкова увери посланика на Германия, че работим за приемане на еврото

14 юни 2024, 16:16 часа • 2736 прочитания

Служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова и посланикът на Федерална Република Германия Ирене Мария Планк обсъдиха възможностите за засилване на традиционно много добрите търговски и икономически отношения между двете страни, съобщиха от финансовото министерство.

В очакване на еврото

Петкова запозна посланик Планк с напредъка по техническата подготовка за приемането на еврото и изрази очакване проектът на Закона за въвеждане на еврото в Република България да бъде приет от 50-ото Народно събрание в кратък срок. Сред темите за разговор бяха още икономическата конюнктура в ЕС, търговските отношения и баланс между двете икономики, нивата на преките чуждестранни инвестиции и възможностите за взаимен принос и развитие на основни икономически сектори.

Още: Симеон Дянков: Приемаме еврото на 1 януари 2027 г.

Финансовият министър потвърди, че служебното правителство продължава усилията за реализиране на основните приоритети - присъединяване към еврозоната, пълноправен Шенген и членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Тя изрази благодарност за продължаващата подкрепа на германската страна по пътя ни към реализирането на тези цели.

Джентилони каза ще има ли компромис за България да приеме еврото от 1 януари

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес