Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Огромната сума, натрупана в пенсионните фондове на Исландия, вече създава главоболия

08 декември 2021, 13:02 часа • 4407 прочитания

Исландия изненадващо се сблъсква с проблеми с пенсионната си система, която наскоро беше оценена като най-добрата в световен мащаб.

С натрупаните активи, които вече са близо два пъти по-големи от икономиката на самата държава, правителството обмисля да разреши на инвестиционните мениджъри да диверсифицират, като изкупуват повече ценни книжа на чуждестранни фондови пазари, съобщава Bloomberg. Това обаче накара централната банка да призове за повече предпазливост. Понастоящем делът на чуждестранните участия в пенсионните активи е ограничен на 50%.

Финансовият министър Бярни Бенедиксон заяви в интервю, че колективните пенсионни спестявания в момента възлизат на 6,4 трилиона крони (49 милиарда долара) и тази огромна сума повече няма как да бъде ограничена само до вътрешния пазар.

Исландия, която зависи от туризма, отдавна е уязвима на циклите бум и последващ спад. Сътресенията, последвали фалита на Lehman Brothers през есента на 2008 г., нанесоха тежък удар върху банковия сектор, почти унищожиха вътрешния фондов пазар и доведоха до загуби за пенсионната система от над 20%. Тъй като някои фондове се доближиха до горната граница за чуждестранните инвестиции, те бяха принудени да спрат да инвестират. Напоследък обаче призивите за увеличаването им стават все по-силни.

Управителят на Централната банка Асгейр Йонсон поиска всяко увеличение на инвестициите в чужбина от пенсионните фондове да става постепенно и в съответствие с развитието на националната икономика. Твърде драстичната промяна може да дестабилизира исландската крона, точно когато страната е принудена да се справя със спада на чуждестранните туристи, предизвикан от пандемията. Bloomberg припомня, че миналата година Централната банка сключи споразумение с пенсионните фондове за спиране на чуждестранните инвестиции за срок от шест месеца в разгара на пандемията, за да защити обменния курс на кроната.

Пенсионната система на Исландия бе класирана начело сред общо 43 държави в листата на Mercer CFA Institute Global Pension Index през октомври, като измести дългогодишните лидери Холандия и Дания. Предимствата на исландската пенсионна система са „относително щедрите“ държавни пенсии и добре управляваната и регулирана частна система, обхващаща всички служители, които допринасят с висок дял от доходите си.

Работещите исландци, включително тези на непълен работен ден, са длъжни да отделят поне 12% от заплатата си за пенсионите фондове. Повечето трудови договори изискват дори 15,5% вноска, от която работодателят плаща 11,5%.

Но докато чуждестранните активи на пенсионните фондове нараснаха рязко по време на кризата, нетните покупки на чуждестранна валута намаляха, сочат данните на Централната банка. Някои фондове са близо до вътрешните лимити за чуждестранни инвестиции и бяха принудени да се оттеглят от нови такива в чужбина.

Заради създалото се напрежение, Исландската асоциация на пенсионните фондове предлага пълно премахване на инвестиционния таван или като алтернатива, определяне на диапазон от 60% до 65%. Финансовото министерство подготвя оценъчен доклад и очаква правителството да даде разрешение в рамките на първата си година на управление, въпреки че е наясно с рисковете.

„Трябва да се вслушаме, когато фондовете казват, че имат нужда от повече свобода на действие по отношение на чуждестранните инвестиции. Но всяка стъпка трябва внимателно да се обмисли“, казва финансовият министър Бенедиксон.

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес