Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НАП ще следи лизинга на автомобили и собствениците на скъпи коли

20 декември 2021, 17:41 часа • 14024 прочитания

Данъчните стартират нова кампания спрямо лица, закупили леки автомобили на лизинг, като същевременно ще продължат да наблюдават и гражданите, които са купили коли от висок ценови клас, съобщават от Националната агенция за приходите.

В хода на кампанията ще се извърши анализ на вида на леките автомобили, предоставени на лизинг, размера на заплатените лизингови вноски от страна на лизингополучателите и съпоставянето им с декларираните от тях доходи.

Купуваме по 2000 нови коли на месец

По отношение на лицата, закупили автомобили от висок ценови клас, НАП ще следи за несъответствия с доходите. При установени несъответствия между декларираните доходи и направените разходи ще бъдат възложени контролни производства.

Кои коли са освободени от данък МПС?

Обичайно при извършване на проверки и ревизии за съответствие на имущество и доходи данъчните оценяват цялото налично имущество на домакинството – имоти в страна и чужбина, превозни средства, банкови влогове, издръжка на живота, включително екскурзии в чужбина, като извършените разходи се съпоставят с официално декларираните доходи.

Държавата дава до 6135 евро за покупка на нов електромобил

Ако стойността на имуществото надвишава доходите, недекларираната разлика се облага с данъци и осигуровки за последните 5 години заедно с лихвите, а когато има данни за данъчни или осигурителни престъпления, НАП сезира прокуратурата за започване на наказателно производство.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес