Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кристалина Георгиева: Фед не трябва да понижава лихвите преди края на 2024 г.

28 юни 2024, 11:48 часа • 3573 прочитания

Федералният резерв трябва да изчака с намалението на лихвените проценти поне до края на годината, смята управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, цитирана от CNBC.

САЩ са единствената икономика от Г-20, която отчита растеж над нивата отпреди пандемията, а „стабилният“ растеж показва продължаващи рискове нагоре за инфлацията, посочват от МВФ.

„Разпознаваме важни възходящи рискове“, каза Георгиева на брифинг за пресата в четвъртък. „Като се имат предвид тези рискове, ние сме съгласни, че Фед трябва да запази лихвените проценти на текущите нива поне до края на 2024 г.“, добави тя.

Текущият лихвен процент на Фед е в диапазона от 5,25% до 5,50% от юли 2023 г.

Снимка: iStock

МВФ, често наричан световен „кредитор от последна инстанция“, прогнозира, че основният ценови индекс на разходите за лично потребление – предпочитаната от Фед мярка за инфлация – ще приключи 2024 г. на ниво от около 2,5% и ще достигне целевото ниво на Фед от 2% до средата на 2025 г. , изпреварвайки собствената прогноза на Фед за 2026 г.

Икономическата сила на САЩ по време на цикъла на повишаване на лихвените проценти на Фед беше подпомогната от предлагането на работна ръка и повишаването на производителността, казва Георгиева, като същевременно подчерта необходимостта от „ясни доказателства“, че инфлацията намалява до целта от 2%, преди Фед да намали лихвите.

ОЩЕ: Кристалина Георгиева: САЩ трябва да се справят с дълга въпреки силния растеж

Въпреки това „по-оптимистичната“ оценка на МВФ за низходящата инфлационна траектория се основава на индикации за охлаждане на пазара на труда в САЩ и отслабване на потребителското търсене.

„Искам да призная, че урокът, който научихме от последните няколко години, е, че сме във време на по-голяма несигурност. Тази несигурност също предстои. Ние обаче сме уверени, че Фед ще премине през това и то със същата предпазливост, която демонстрира през последната година“, казва Георгиева.

 

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес