Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Идеална за пенсионери: София е лидер в класация на "Форбс"

06 август 2024, 14:05 часа • 1176 прочитания

София е на първо място като най-добро място за живеене след пенсиониране в класация, публикувана от списание "Форбс". Материалът е озаглавен "Оживената столица на България е най-добрият град в Европа за пенсиониране според ново проучване".

Компанията за бизнес решения Moneypenny е направила проучване на за най-добрите градове за живот след пенсиониране в Европа въз основа на множество фактори, сред които основните са средната цена на живота и необходимите спестявания.

50 най-големи града в ЕС

За целта си Moneypenny е сравнила 50-те най-населени градове в Европейския съюз, вземайки предвид пенсионната възраст, средната цена на наема, наличното свободно пространство, достъп до здравни услуги, брой на фитнеси, кафенета и други.

На второ място след София е Будапеща, следвана от Загреб, Букурещ и Рим.

Още: За по-висока доходност: Препоръчаха ни реформа в пенсионната система

Средната възраст за пенсиониране в София е по-ниска от другите градове в класацията. Мъжете обикновено се пенсионират на 64 години, а жените на 62 години, посочват от "Форбс".

Според Moneypenny българската столица е отлична възможност за пенсионери, които искат да разтеглят спестяванията си във времето – минималните необходими за комфортен живот са 148 590 евро, като в други градове тази сума е двойна, че и повече, пише изданието.

Колко евро са някои пенсии в Германия за 45 години трудов стаж?

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес