Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Финансист от управата на ЕЦБ изнесе лекция в УНСС

11 октомври 2024, 17:31 часа • 379 прочитания

Гуверньорът на Австрийската национална банка и член на Управителния съвет на ЕЦБ Роберт Холцман изнесе в УНСС лекция на тема "Нормализация на паричната политика в Еврозоната - предизвикателства и възможности“, съобщиха от висшето учебно заведение.

Събитието бе организирано от  катедра "Икономикс“, а официален гост беше посланикът на Австрия в България Н. Пр. Андреа Икич-Бьом.

Холцман е сред изявените членове на Управителния съвет на ЕЦБ и една от основните цели на лекцията беше да внесе яснота по отношение на функционирането и вземането на решения, касаещи паричната политика в еврозоната, с оглед и на амбициите на България да стане неин член.

Още: Прогноза: ЕЦБ ще понижи лихвите още два пъти до края на годината

Доц. д-р Янко Христозов, зам.-ректор по международната дейност отправи благодарност към проф. Холцман и сподели, че България винаги е била пример за подражание по отношение на публичните финанси и своята парична политика. „Паричната политика и работата на централните банки придобиват все по-голям потенциал и значение в България особено при настоящата амбиция на страната ни да се присъедини към еврозоната скоро", посочи той. 

Модератор на дискусията беше Атанас Пеканов, бивш служебен вицепремиер, икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO) и лектор във Виенския университет по икономика. Той приветства проф. Робърт Холцман и открои значимостта на темата за паричната политика, като посочи, че „централните банки оказват все по-голямо влияние върху макроикономическата политика, затова е изключително важно фокусът да се постави върху по-дългосрочните перспективи за развитие на паричната политика и видовете инструменти, които тя трябва да прилага в бъдеще“.  Пеканов благодари на катедра „Икономикс“ за гостоприемството.

Лекцията

Още: ЕЦБ излезе със становище за лихвите в следващите месеци

В своята презентация проф. Холцман разгледа дилемата дали ако след няколко месеца или години инфлацията в еврозоната, САЩ и други страни се укроти ще можем да се върнем към традиционната парична политика преди 2008 г., когато краткосрочните лихвени проценти (и задължителните резерви) доминираха в инструментариума на паричната политика или ще трябва отново да приложим неотдавнашната неконвенционална парична политика (НПП) - с поуки от близкото минало и може би с нови неконвенционални инструменти, за да се справим с твърде ниската инфлация?

В тази връзка лекторът се спря в детайли на неконвенционалната парична политика, нейните нови инструменти, включващи прилагането на отрицателни лихвени проценти, количествени улеснения, финансиране на кредитирането и предварителни насоки във всички развити икономики с ограничени различия, като посочи и нежеланите за централните банки последици: трайни загуби и рязко покачване на инфлацията, проблеми с балансите на повечето централни банки, с прогнозиран отрицателен собствен капитал до 2030 г. или дори до 2040 г., което потенциално подкопава независимостта на централните банки.

Проф. Холцман разгледа и възможностите за връщане към конвенционална парична политика, като подчерта, че предложените конвенционални алтернативи на паричната политика са ограничени по брой и възможности и включват стратегии за оптимизиране, асиметрични функции на реакцията и по-високи стойности на инфлацията. Освен това проучванията на непредвидените последици от прилагането на неконвенционалната парична политика, особено върху разпределението на доходите и богатството и върху разпределението на ресурсите, са ограничени.

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес