Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС въвежда световния минимален корпоративен данък

22 декември 2021, 15:01 часа • 6289 прочитания

Европейската комисия предложи директива, която да въведе в Европа данъчната реформа, договорена между 20-те най-големи икономики в света (Г-20), чийто параметри предвиждат налагането на глобален минимален размер на корпоративния данък за големи компании.

Предложението на Комисията включва общ набор от правила за това как да се изчисли глобално договорената ефективна данъчна ставка от 15%, така че да се прилага последователно в целия ЕС, предава Reuters.

"През октомври тази година, 137 страни подкрепиха историческо многостранно споразумение за трансформация на глобалното корпоративно облагане", каза еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони.

"Директивата, която предлагаме ще гарантира, че новият ефективен данък от минимум 15% за големи компании ще бъде приложен по начин, който е напълно съвместим със законите на Европейския съюз.", казва той.

Джентилони посочва, че ЕК ще предложи втора директива в средата на 2022 година за въвеждане на другата ключова част от споразумението на Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Г-20, която предвижда преразпределяне на данъчни приходи към държави, в които са генерирани печалбите на големите мултинационални компании.

Минималният данък от 15% ще се прилага за всяка компания в ЕС, местна или чуждестранна, която има общи приходи над 750 млн. евро на година.

За да се намали въздействието върху групите, извършващи реални икономически дейности, компаниите ще могат да изключат от данъчните изчисления сума на дохода, равна на 5% от стойността на материалните активи и 5% от разходите за заплати, съобщават от ЕК.

В рамките на 10-годишен преходен период, облекченията ще бъдат по-високи, започвайки от 8% от стойността на материалните активи и 10% от разходите за заплати, като тези проценти ще намаляват всяка година до достигане на заложения праг.

За да се превърне предложението в действащ закон, всички правителства на страните членки на Европейския съюз трябва да дадат съгласие, като освен това ще бъде нужна и зелена светлина от Европейския парламент.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес