Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски здраво изплаши Москва

20 октомври 2024, 10:57 часа • 10278 прочитания

Говорейки на 17 октомври в Брюксел, украинският президент Володимир Зеленски спомена разговора си с Доналд Тръмп в края на септември. Тогава той напомни на Тръмп, че Украйна навремето доброволно се отказа от ядрения си арсенал, който бе третият по големина в света. Желанието ни за присъединяване към НАТО е алтернатива на възстановяването на ядрения ни статут и Украйна направи своя избор в полза на НАТО, заяви президентът.

Завоалирана заплаха?

Този фрагмент от речта на Зеленски обаче беше публично възприет като завоалирана заплаха както за Русия, така и за Запада. И ефектът бе подсилен от излязъл в германското издание Bild материал за готовността на Украйна да създаде ядрено оръжие, при това в рамките на няколко седмици. Украйна сериозно обмисля възможността да възстанови запасите си от ядрено оръжие

По-късно от канцеларията на Зеленски се видяха принудени да опровергаят публично тази интерпретация и да уточнят, че става въпрос за това, че Украйна е направила своя избор в полза на присъединяването към НАТО пред това да създаде ядрена бомба.

Въпреки това версията с "ядрената заплаха" на Зеленски се разпространи широко както в украинския сегмент на интернет, така и сред чуждестранната публика, включително западна и руска. И ефектът беше доста интересен, анализира политическият наблюдател Давид Титов, колумнист на "Обозревател".

Украинците подкрепиха идеята?

Украинските медийни ресурси и лидери на общественото мнение реагираха предимно положително на самото изявление и подкрепиха като цяло идеята Украйна да възстанови ядрения си статут. Причината - украинците очевидно възприемат темата за връщането към ядрен статут като възстановяване на справедливостта. От друга страна явно расте и недоверието им към способността на западните партньори да ги подкрепят. 

В Русия се стреснаха не на шега

Що се отнася до реакцията на руснаците, Кремъл веднага включи пропагандната си машина и остриетата й моментално се втурнаха отчаяно да успокояват населението и да осмиват думите на Зеленски, както и да убеждават, че е невъзможно Украйна да получи ядрено оръжие поради тази или онази причина.

Парадоксът е, че съвсем наскоро Русия обяви пред целия свят, че Украйна уж подготвяла ядрени провокации в АЕЦ Запорожие и в Курската АЕЦ и че работела по създаването на мръсна бомба. Още в началото на пълномащабното нахлуване пропагандистите твърдяха дори, че една от причините за инвазията в Украйна било намерението й да започне работа по създаването на ядрено оръжие.

Сега обаче те забравиха за тези си наративи и с всички сили заработиха върху тезата, че Украйна не е в състояние да създаде никакви ядрени оръжия. Прави впечатление, че дори отделни "либерали" като журналистката Юлия Латинина побързаха да развият тази теза. В същото време руски телеграм канали, които не са толкова лоялни към Кремъл, реагираха на новината значително по-сдържано.

Още: Русия няма да допусне създаване на украинско ядрено оръжие, заяви Путин (ВИДЕО)

Независимо от първоначалния смисъл, който Зеленски е вложил в думите си, общото възприятие за тях може да се опише като напомняне този път за украинските червени линии. Дързостта на този ход сериозно изплаши Кремъл - до степен да забрави за предишните си наративи и да ги опровергае сам. Защото едно е да разпространяваш банална пропаганда за вътрешния руски потребител, съвсем друго е да рискуваш действително да се изправиш пред това, което собствената ти пропаганда е измисляла за Украйна през всичките тези години, заключава Давид Титов.

Друг украински журналист - Юрий Бутусов, който е с репутация на отявлен критик на Зеленски, също говори по темата. Той написа следното в профила си във Фейсбук: "Aко някой наистина иска да създаде стратегически важен проект като този за ядрена бомба, първото нещо, което трябва да направи, е да не казва на никого до първия истински тест. Причината - технологията за създаване на бомба изисква закупуването на много компоненти, покупката на които в света трябва да се извършва в пълна тишина и без съмнение.

Проектът отнема години за развитие, милиарди долари и всеки риск забавя процеса на възлагане на компоненти и прави проекта по-скъп. А в случай на зависимост от външни средства, всяко изтичане на информация създава заплаха от пълно блокиране. Разбира се, всичко това има значение само при желание действително да се създаде ядрена бомба, а не да се играе на думи за медийни заглавия".

Още: Разкритие: Нито една от руските стратегически ядрени подводници не е на бойно дежурство

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес