Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски: За седмица Русия изстреля по нас 65 различни ракети и 187 дрона (ВИДЕО)

07 август 2023, 02:12 часа • 2455 прочитания

Украйна отбелязва значителни резултати, благодарение на американските и германските системи за противовъздушна отбрана. Това заяви президентът Володимир Зеленски в неделя, въпреки вълните от руски въздушни удари, които според Киев са насочени срещу цивилни и жилищни сгради.

Още: Поредният руски ракетен обстрел показа намалената бойна мощ на Путиновия режим

В нощното си видеообръщение Зеленски заяви, че модерните системи за противовъздушна отбрана, сред които американската Patriot и германската IRIS-T, се оказват "изключително ефективни" и "вече са дали значителни резултати". "Това са много мощни системи, много ефективни. Те вече дадоха значителни резултати и то не само за Украйна - всяка свалена руска ракета в нашето небе, особено балистичните "Кинжал"-и, с които руските терористи толкова се хвалеха, е надежда за целия свят, че една терористична държава не може да подкопае общата ни сигурност", каза той.

Още: Удареният от дрон руски кораб в Новоросийск го държат четири кораба да не потъне (СНИМКИ)

Зеленски допълни, че само през изминалата седмица, Москва е изстреляла към Украйна 65 различни ракети и е извършил 178 атаки с щурмови дронове, от които 87 ирански Shahed. "Успяхме да свалим значителна част от тях и правим всичко, на което сме способни, за да подобрим нашия небесен щит", категоричен бе украинският президент, който по-рано днес поздрави лично представители на военновъздушните сили на страната с професионалния им празник.

Двете страни засилиха нападенията помежду си през последните дни. Назначеният от Москва ръководител на Крим заяви, че мостът Чонгар към полуострова, който беше анексиран от Украйна от Москва през 2014 г., е бил повреден от ракетен удар. Друга от трите пътни връзки между Крим и окупираните от Русия части на континентална Украйна, близо до град Хеническ, също е била обстрелвана, а цивилен шофьор е бил ранен, заяви назначеният от Москва служител.

Още: Руските загуби в Украйна: Колосални числа, на база документирани снимки и видеа

Нападенията последваха бомбено нападение, което според Зеленски е било извършено късно в събота срещу център за кръвопреливане в град Купянск, на около 16 км от фронта в източната част на Харковска област. Той определи удара като военно престъпление. Русия отрича умишлено да е нанасяла удари по цивилни граждани или военни болници при пълномащабната си инвазия в Украйна, довела до смъртта на хиляди хора, милиони бяха изселени от домовете си и бяха разрушени градове.

Още: Срещата за мир за Украйна в Саудитска Арабия: Продуктивни разговори, но без съвместно изявление

В Русия московското летище "Внуково" преустанови полетите в неделя, позовавайки се на неуточнени причини извън неговия контрол. Кметът на Москва Сергей Собянин заяви, че южно от столицата е бил свален дрон. За пореден път затворен за движение бе и Кримският мост.

Следете развитието на войната в Украйна тук

 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес