Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски пристигна в Лондон за среща със Стармър и Рюте (ВИДЕО)

10 октомври 2024, 13:45 часа • 528 прочитания

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна във Великобритания за разговори с премиера Киър Стармър и с новоназначения генерален секретар на НАТО Марк Рюте.

Говорител на Стармър заяви пред репортери, че британският премиер ще „потвърди непоколебимата подкрепа на Обединеното кралство за Украйна в лицето на продължаващата руска агресия“.

В същото обяви, че позицията на британското правителство относно разрешаването на Украйна да изстрелва британски ракети с голям обсег Storm Shadow по цели в Русия не се е променила, съобщава The Guardian. Лондон все още не позволява официално това да се случва - твърди се, че финалното "да" трябва да дойде от САЩ.

Още: Зеленски бил готов за "замразяване" на фронта в замяна на две решения за Украйна?

Обиколката на Зеленски

планирано е Зеленски да се срещне и с френския президент Еманюел Макрон, италианския премиер Джорджа Мелони и германския канцлер Олаф Шолц в идните дни.

Междувременно в Берлин бяха засилени мерките за сигурност във връзка с посещението на Зеленски, пише BILD. Очаква се полицейски служители от други федерални провинции да бъдат прехвърлени в столицата за периода на визитата на украинския лидер. Според германските медии Зеленски ще се срещне днес с германския канцлер Олаф Шолц и с президента Франк-Валтер Щайнмайер. Все още не е известно дали Зеленски ще пристигне в центъра на Берлин с кортеж от летището или с хеликоптер.

Още: Зеленски: Войната в Украйна може да приключи през 2025 година (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес