Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски поиска среща със Си Дзинпин след мирния план на Китай

25 февруари 2023, 07:24 часа • 3224 прочитания

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че планира да се срещне с китайския лидер Си Дзинпин, за да обсъди предложенията на Пекин за прекратяване на войната в Украйна: Китай представи "мирен план" с 12 точки, но не каза нищо за изтегляне на руснаците

В речта си по повод първата годишнина от пълномащабното нахлуване на Русия той заяви, че предложението на Пекин е сигнал, че Китай участва в търсенето на мир. "Наистина ми се иска да вярвам, че Китай няма да доставя оръжия на Русия", каза той.

Планът на Китай призовава за мирни преговори и зачитане на националния суверенитет на Украйна. В документа от 12 точки обаче не се казва изрично, че Русия трябва да изтегли войските си от Украйна, а също така се осъжда използването на "едностранни санкции", което се разглежда като завоалирана критика към съюзниците на Украйна на Запад.

Китайските власти досега не са отговорили публично на призива на Зеленски за среща на върха със Си.

Междувременно Русия приветства китайските предложения за мир. "Споделяме възгледите на Пекин", се казва в изявление на външното министерство в Москва.

По-рано тази седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Пекин обмисля да доставя оръжия и боеприпаси на Русия - твърдение, което Пекин категорично отрече. Вчера американските медии отново съобщиха, че китайското правителство обмисля да изпрати безпилотни самолети и артилерийски снаряди на Москва.

Запитан за китайския план, президентът на САЩ Джо Байдън заяви пред ABC News в петък: "[Руският президент Владимир] Путин го аплодира, така че как би могло да бъде нещо добро? Не видях нищо в плана, което да показва, че има нещо, което би било от полза за някой друг, освен за Русия", добави той.

Изглежда, че Китай застава на страната на Русия и би искал да намери начин да спаси президента Путин, като призовава за някакво мирно споразумение, което да спаси авторитета му, заяви Джон Симпсън, редактор по международните въпроси в Би Би Си.

Китайските предложения са следствие от посещението на външния министър Ван Ий в Москва, където в сряда той се срещна с президента Путин и външния министър Сергей Лавров.

След разговорите Ван беше цитиран от китайската държавна информационна агенция Синхуа да казва, че Пекин е готов да "задълбочи политическото доверие" и да "засили стратегическата координация" с Москва, пише БГНЕС. 

Западните официални лица приеха последните предложения хладнокръвно. Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Пекин "не се ползва с голямо доверие", защото "все още е неспособен да осъди незаконното нахлуване в Украйна".

ОЩЕ: „Не на руския терор, България е с Украйна“: Шествия в подкрепа на Украйна се проведоха в цялата страна - Новини от Actualno

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес