Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски: Очакваме преговорната рамка за Евросъюза през пролетта (ВИДЕО)

18 декември 2023, 01:46 часа • 1867 прочитания

Украйна и Европейската комисия скоро ще оценят напредъка на Киев в привеждането на законодателството си в съответствие с това на Европейския съюз, а през пролетта се очаква рамка за преговори за присъединяване към ЕС. Това заяви президентът Володимир Зеленски на 17 декември.

Още: Зеленски: Без помощ отвън ще трябва да се бием както в първите дни на инвазията

Във вечерното си видеообръщение към нацията той припомни, че на срещата на върха в четвъртък лидерите на ЕС са решили да започнат официални преговори за членство с Украйна. Страната е изправена пред несигурност по отношение на бъдещето на жизненоважната военна чуждестранна помощ, особено от Съединените щати.

Още: "Войната ще е дълга": Подтикват Киев към преговори с Русия?

"През следващите дни заедно с Европейската комисия ще започнем официално процеса на оценка на украинското законодателство за съответствие със законодателството на ЕС - процеса на скрининг", каза Зеленски. "Подготвяме се и за работата по преговорната рамка за Украйна", каза той и добави: "Очакваме я през пролетта", предаде БГНЕС.

Брюксел предложи на Киев статут на кандидат за членство в ЕС четири месеца след инвазията на Москва през февруари 2022 г., което накара украинските власти да побързат да реформират приоритетните области, определени от Европейската комисия.

Още: Зеленски пред евролидерите: Не предавайте украинците и вярата им в Европа

През ноември комисията съобщи, че Украйна е изпълнила четири от седемте ѝ препоръки, включително наемането на служители за борба с корупцията, подготовката на съдебната система за основен ремонт и привеждането на медийното законодателство в съответствие със стандартите на ЕС.

Още: Зеленски към Орбан: Кажи ми поне една причина да блокираш членството на Украйна в ЕС? (ВИДЕО)

Комисията заяви, че ще оцени отново напредъка на Украйна през март догодина, като това е част от дългия и сложен път към членството, който посланикът на ЕС в Украйна Катарина Матернова определи като изтощителен.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес