Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски иска помощ срещу руските ракети от НАТО

05 август 2024, 06:56 часа • 1393 прочитания

Украинският президент Володимир Зеленски е разпоредил да се подготви среща в рамките на Съвета НАТО-Украйна, на която да се обсъди участието на съседни страни в свалянето на руски ракети, предаде БТА Думите на украинския президент идват по време на събитие по случай Деня на военновъздушните сили на Украйна.

Още: Украйна евакуира стотици деца заради тежката ситуация в Покровското направление на фронта

Поиска по-голяма военна помощ

"Трябва да разработим повече технически възможности, така че съседните страни да могат да използват самолетите си срещу определени пристигащи ракети. Да, те удрят Украйна, но действат в посока на нашите съседни партньори, разбира се, на първо място страните от Алианса. И изглежда, че това решение вероятно е трудно за нашите партньори. Те винаги се страхуват от ненужна ескалация. Но ние се борим с това, ще работим по него и мисля, че имаме добър вариант за нашия Съвет НАТО-Украйна, и вече го изработихме от гледна точка на безопасността по море", каза Зеленски.

Той заяви, че вече е възложил на украинските дипломати да работят с НАТО за провеждането на заседание на Съвета НАТО-Украйна и е определил дата за такова заседание.

Украйна иска помощ да сваля руски ракети

"Мисля, че днес наистина ни липсва такава коалиция. Защото е голяма отговорност една съседна страна да поеме отговорност и да ни помогне да сваляме ракети. Въпреки че според мен това трябваше да бъде направено много отдавна. Но мисля, че има и друг такъв инструмент, и искам да го изпробваме, за да могат страните от НАТО да разговарят с Украйна за възможността за такава малка коалиция от съседни страни, която да сваля вражески ракети", каза Зеленски.

Още: Рядка цел: Украинците поразиха още един страховит "Солнцепек" заедно с екипажа му (ВИДЕО)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес