Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски и Фон дер Лайен се срещат утре в Киев

19 септември 2024, 13:21 часа • 475 прочитания

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен ще посети Киев за среща с президента Володимир Зеленски. ЕС се стреми да помогне на Украйна да се справи с руските атаки срещу енергийната ѝ инфраструктура, предаде АФП.

Още: Зеленски ще се срещне с Камала Харис във Вашингтон до дни

„Ще пътувам до Киев, за да обсъдя тези въпроси с президента Зеленски утре (20 септември) като част от нашите усилия да помогнем на Украйна“, заяви Фон дер Лайен на брифинг с изпълнителния директор на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол в Брюксел, предаде БНР. За целта ще бъдат използвани и неочакваните печалби от замразените руски активи..

Още: Тръмп вероятно ще се срещне със Зеленски следващата седмица

Вследствие на руските удари е унищожена половината от енергийната инфраструктура на Украйна, като по този начин са й отнети 9 гигавата от капацитета, каза председателят на ЕК. Запитана дали ще използва средствата от замразените руски активи за енергийна помощ за Украйна, тя отговори:

"Ние предприехме необходимите правни действия, за да използваме замразените руски активи. Сега част от тях със сигурност ще отидат за елементи в отбраната, но друга част - за други, като например, доставките на енергия, които са на стойност около 100 млн. евро и които изпращаме точно сега".

Според предложения от Комисията план се предвижда възстановяване на 15 на сто от разрушените в Украйна електроцентрали, увеличаване на износа на ток от ЕС, за да се покрият 12 на сто от нуждите на страната, както и нарастване на децентрализираното производство на енергия, в т.ч. и доставки на слънчеви панели за болниците.

"Молдова също ще бъде засегната и затова енергийните доставки ще бъдат от ключово значение и за нея", каза от своя страна Фатих Бирол.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес