Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски е забранил преговорите с Путин, а не с Русия

13 октомври 2024, 09:14 часа • 1825 прочитания

Указът на президента на Украйна Володимир Зеленски забранява да се водят всякакви дискусии за край на войната само с Владимир Путин, но не и с Русия като цяло. Това разясни ръководителят на кабинета на президента Андрий Ермак в отговор на въпрос как би могъл да бъде представен Планът за победа на представители на Руската федерация без да бъде нарушена наложената забрана от президентския указ. 

Президентът Зеленски и Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна не са забранявали преговорите с Русия. Забраната се отнасяше само за разговори с Владимир Путин, каза Ермак в ефира на украинския телевизионен канал Факти ICTV.

"Решението на Съвета за национална сигурност и отбрана се отнася до невъзможността за преговори с Путин. Нашата позиция остава непроменена: когато планът [за победа на Украйна] е готов, на втората среща на върха ние не изключваме възможността да присъстват представители на Руската федерация, пред които този план да бъде представен", коментира ръководителят на президентската канцелария.

Още: Украйна ще запознае Русия с плана си за победа, ако прати представители

Той припомни, че Зеленски вече представи Плана за победа на част от западните партньори по време на посещението си в САЩ и при 48-часовата си обиколка из няколко европейски столици - с него се запознаха в Белия дом, в Германия, Франция и Италия.

Реакцията на партнорите не може да бъде незабавна, но съюзниците ни разбират, че мирът трябва да бъде установен при условия, приемливи за Украйна, подчерта изрично Андрий Ермак.

Припомняме, че указът на Зеленски беше подписан на 30 септември 2022 г. Самият Путин призова украинските власти да отменят указа.

Зеленски, на срещата на върха на Кримската платформа през септември 2024 г., уточни, че преговорите с Москва изискват специални правомощия, каквито никой засега няма.

Украйна освен това се опитва да организира втора среща на върха за мира преди края на 2024 г. с участието на Русия. Но на срещата са изключени преки двустранни преговори с Москва.

Още: Украйна побеждава Путин: Простичко обяснено как (ОБЗОР - ВИДЕО)

Украйна намекна за "исторически решения за победата" след разговор със САЩ (ОБЗОР-ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес