Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зелените в Германия категорично против "Северен поток 2"

03 януари 2022, 19:50 часа • 5912 прочитания

Депутатът Омид Нурипур от германската Зелена партия не изключи налагането на санкции срещу "Северен поток 2". „Газов проект от такъв мащаб винаги е силно политически по природа. Но политиката не може просто да се намесва в сертифицирането. Ако Русия нахлуе в Украйна, "Северен поток 2", разбира се, ще бъде предмет на дискусия. Това изобщо не може да подлежи на съмнение “, каза той в интервю за Waz, цитиран от БГНЕС.

Политикът отбеляза още, че Зелените са били против проекта "Северен поток 2", но след приключването на строителството на газопровода партията е готова да спазва закона. Според него, ако Европейската комисия и Федералната мрежова агенция стигнат до общо заключение и страните положат правна основа, тогава "Северен поток 2" ще бъде пуснат.

По-рано, на 29 декември, депутатът от Бундестага от партия "Алтернатива за Германия" Стефан Котрец заяви, че противоречията между канцлера Олаф Шолц и външния министър Аналена Бербок относно „Северен поток 2” говорят за криза в германското правителство. Според Котрец въпросът за задействането на проекта е преместен от частен търговски в геополитически въпрос по идеологически причини. Той изрази мнение, че германското правителство е откъснато от реалността и застрашава стабилността на енергийните доставки за Европа.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес