Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Защо Путин иска още земя, няма ли достатъчно?": Страшното ежедневие на военни и цивилни в Покровск

14 октомври 2024, 13:15 часа • 1356 прочитания

„Това е най-опасната от всички фронтови линии“, казва Олександър - ръководител на медицинско подразделение в 25-а бригада на украинската армия. Той говори от лечебната стая на тясна импровизирана полева болница - първият пункт за лечение на ранени войници.

„Руската федерация оказва много силен натиск. Ние не успяхме да стабилизираме фронта. Всеки път, когато фронтовата линия се придвижва, ние също се придвижваме", разказва Олександър пред BBC.

Репортери на британската телевизия предават от район, намиращ се близо до Покровск - малък миньорски град на около 60 км северозападно от регионалната столица на областта - Донецк. От доста време насам Покровското направление е най-горещото на фронта.

Още: Украински партизани: Севернокорейски военни тренират в района на Мариупол

Все повече ранени украински войници

Медиците там разказват, че наскоро им се е наложило да лекуват 50 войници за един ден - брой, който рядко се е срещал досега в хода на войната в Украйна, подпалена от диктатора Владимир Путин. Пострадалите се докарват за лечение на това тайно място след падането на здрача, когато има по-малък шанс да бъдат атакувани от руски дронове. Подобно забавяне може да увеличи риска от смърт и инвалидност.

Украинските войници са били ранени в жестоката битка за защита на Покровск. Само допреди месеци това място се смяташе за относително безопасно - дом на около 60 000 души, улиците му са осеяни с ресторанти, кафенета и пазари. Войниците често идват от фронтовата линия тук, за да си починат. Сега той изглежда като призрачен град. Повече от три четвърти от населението е напуснало, предава BBC в репортажа си. Откакто през февруари Русия превзе град Авдеевка, настъплението ѝ в региона на Донецк се развива с бързи темпове. В началото на октомври тя превзе и Угледар. Украинското правителство се съгласява с войниците, с които журналистите се срещат на терен, че боевете около Покровск са най-интензивни. Той е важен транспортен възел - железопътната връзка, която минава през него, се използваше редовно за евакуация на цивилни граждани от градовете на фронтовата линия към по-безопасни части на Украйна и за пренасяне на доставки за военните.

Още: Путин ще изяде Тръмп за обяд: Права ли е Камала Харис?

В полевото подразделение, на около 10 км от фронта, армейският лекар Таня държи ръката на Серхий - войник с кървава превръзка, покриваща по-голямата част от лицето му, и го води в стаята за прегледи. „Състоянието му е сериозно“, казва Таня. Серхий има наранявания от шрапнели в едното си око, черепа и мозъка. Лекарите бързо почистват раните му и инжектират антибиотици. Скоро след това пристигат още петима войници - не е ясно как са получили нараняванията си. Обстрелът може да бъде толкова ожесточен и внезапен, че раните им може да са причинени от минохвъргачки или експлозиви, пуснати от безпилотни самолети. „Тук е опасно. Трудно е както психически, така и физически. Всички сме уморени, но се справяме“, казва Юрий, командир на всички медицински части на бригадата.

Още: Сигнал: Русия бомбардира офиса на Агенцията за бежанците на ООН в Херсон (ВИДЕО)

Друг войник, Тарас, е завързал турникет около ръката си, за да спре кръвотечението от рана от шрапнел, но сега - повече от 10 часа по-късно, понеже са чакали падането на нощта, преди да го откарат за лечение - ръката му изглежда подута и бледа и той не я усеща. Може да се наложи да я ампутират.

През последните 24 часа са докарани двама мъртви войници, предава BBC в репортажа си, публикуван на 13 октомври.

Още: Украйна има сериозни проблеми с качеството на офицерския състав: Защо се стигна дотук?

Снимка: Telegram, Вадим Филашкин

Катастрофата край Покровск: все повече местни жители искат преговори с Русия

Украйна знае какъв е залогът тук. Заплахата от руски дронове е винаги актуална и това прави евакуацията от фронтовата линия изключително трудна. Прозорците на сградата са запечатани, за да не могат безпилотните самолети да "видят" какво става вътре, но в момента, в който някой излезе през вратата, рискува да бъде улучен. Безпилотните самолети са заплаха и за останалите жители на Покровск. „Непрекъснато ги чуваме да бръмчат - спират и гледат през прозорците“, казва 50-годишната Виктория Василевска, един от останалите жители. Но дори и тя вече се е съгласила да бъде евакуирана от дома си в особено опасния източен край на града. „Всичко се случи толкова бързо. Кой знае какво ще се случи тук след това. Губя нервите си. Имам пристъпи на паника. Страхувам се от нощите", разказва жената.

Още: Русия обяви колко души са евакуирани от Курска област след началото на украинската офанзива

Виктория казва, че няма почти никакви пари и ще трябва да започне живота си отначало някъде другаде, но сега е твърде страшно да остане тук. „Искам войната да свърши. Трябва да има преговори. В земите, завзети от Русия, така или иначе не е останало нищо. Всичко е разрушено и всички хора са избягали“, добавя тя.

А репортерите от BBC правят извода, че сред повечето хора, с които разговарят, откриват изключително нисък дух - последица от продължаващата повече от две години и половина изтощителна война.

По-голямата част от Покровск вече е без ток и вода. В едно училище има опашка от хора, носещи празни бидони, които чакат, за да използват общинския кран. Разказват, че преди няколко дни са работили четири крана, но сега е останал само един. Градът все още не е бомбардиран като други, за които са се водили ожесточени битки.

69-годишната Лариса купува чували с картофи на една от малкото все още отворени сергии за храна на иначе затворения централен пазар. „Ужасена съм. Не мога да живея без успокоителни“, казва тя. С малката си пенсия жената не смята, че ще може да си позволи наем някъде другаде: „Правителството може да ме вземе някъде и да ме подслони за известно време. Но какво след това?“.

Още: Хората с капка акъл в главата в Русия масово са против войната с Украйна (ОБЗОР - ВИДЕО)

77-годишната Раиса добавя: „Не можеш да отидеш никъде без пари. Затова просто си седим вкъщи и се надяваме това да свърши".

Лариса смята, че е време да се преговаря с Русия - мнение, което преди време може би е било немислимо за повечето хора в Украйна. Но поне тук, близо до фронтовата линия, има много хора, които го изразяват, предава британската телевизия. „Толкова много от нашите момчета загиват, толкова много са ранени. Те жертват живота си, а това продължава и продължава“, казва Лариса.

Още: Зеленски е забранил преговорите с Путин, а не с Русия

От матрак на пода на евакуационен фургон 80-годишната Надежда не изпитва съчувствие към настъпващите руски сили. „Проклета е тази война! Ще умра“, плаче тя. „Защо Путин иска още земя? Нима той няма достатъчно? Той е убил толкова много хора".

Още: Подпалиха руски самолет, превозващ висшите служители на военното министерство (ВИДЕО)

Местните жители, които работят по възстановяването на повредената от войната инфраструктура, си остават в Покровск. „Живея на една от най-близките до фронтовата линия улици. Около къщата ми всичко е изгоряло. Съседите ми загинаха, след като домът им беше обстрелван“, разказва Виталий, докато той и колегите му се опитват да поправят електрически линии. „Но не смятам, че е правилно да изоставяме нашите мъже. Трябва да се борим, докато не постигнем победа и Русия не бъде наказана за престъпленията си“.

Решителността му не се споделя от 20-годишния Роман, който работи по поправката на повредена от снаряди къща. „Не мисля, че територията, за която се бием, си струва човешкия живот. Много наши войници са загинали. Млади мъже, които можеха да имат бъдеще, съпруги и деца. Но те трябваше да отидат на фронтовата линия".

Още: Над 100 хил. украински военни са напуснали самоволно частите си от 2022 г. насам

От BBC са излезли от града, приближили са фронта и са чули взривове. На една украинска артилерийска позиция Вадим стреля с оръдие от съветската епоха. То издава оглушителен звук. Мъжът бяга да се скрие в подземен бункер, за да се предпази от руското отмъщение и да изчака координатите на следващия украински удар. „Те разполагат с повече жива сила и оръжия. И изпращат мъжете си на бойното поле, сякаш са пушечно месо“, казва той. Но знае, че ако Покровск падне, това може да отвори вратата към Днепропетровска област, само на 32 км от Покровск, и работата им ще стане още по-трудна.

„Да, уморени сме и много от нашите хора са загинали и са били ранени, но трябва да се борим, в противен случай резултатът ще бъде катастрофален", казва Вадим.

Още: Как и защо тийнейджъри в Русия стават "саботьори"

Източник: BBC

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес