Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Защитник на имперските претенции на Русия“: В Германия разкритикуваха Навалная

28 октомври 2024, 12:17 часа • 1124 прочитания

В Германия вдовицата на Алексей Навални Юлия беше разкритикувана след изявленията й за войната на Русия срещу Украйна.

Навалная, която се определя като може би най-важният критик и опозиционер на Путин след смъртта на съпруга й, предизвика вълна от възмущение след редица свои двусмислени изказвания в интервю за Die Zeit, публикувано на 24 октомври.

В интервюто журналистът отбелязва, че след началото на военната операция на украинската армия в руската Курска област руснаците "като че ли най-после разбраха, че се води война", но вместо да са възмутени от действията на Владимир Путин, те предпочетоха да се възмутят от Украйна. Той запита Навалная каква е оценката й за украинските действия в Курск, а тя заяви: "Тази ситуация има две страни". След това добави, че украинската офанзива още повече ще сплоти руския народ и ще укрепи властта на Путин.

Запитана какво мисли за доставките на оръжие за Украйна и дали е правилно защитаващата се страна да бъде снабдявана с оръжия, тя също така заяви, че това е "труден въпрос", тъй като "бомбите засягат и руснаците".

„Войната бе започната от Владимир Путин, но въпреки това бомбите падат и върху руснаци. Все пак отговорът трябва да еднозначен и всички руски войски да бъдат изтеглени незабавно от територията на Украйна", каза тя. 

Подобно на други руски опозиционери, Навалная твърди, че руската агресия срещу Украйна е изключително "войната на Путин". На забележката, че всеки ден обикновени руски войници убиват украинци, тя отговори: "Разбира се, хората се бият." И противно на логиката отново настоя: "Но това е неговата война".

Все пак Навалная каза, че един ден Русия ще трябва да се извини на Украйна.

Както отбелязва германското издание Bild отзивите за изказванията на Навалная не бяха ласкателни. Например, депутатът в Бундестага Родерих Кизеветер (ХДС/ХСС) коментира, че Навалная "не изпитва никакво съчувствие към украинските жертви на агресивната война на Русия".

"Очевидно е, че тя не разбира законното право на Украйна на самоотбрана, което категорично позволява и подкрепя военната офанзива на Украйна на руска територия. (…) Тя е ненадежден партньор и по-скоро защитник на имперските претенции на Русия", заяви той.

А германският историк Илко-Саша Ковалчук пък пише в социалната мрежа Х:

"Това интервю показва руски опозиционен лидер, който дава малко основания за надежда."

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес