Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради коронавируса разделят майки от новородени

31 март 2020, 16:44 часа • 5797 прочитания

Да имаш бебе е достатъчен стрес дори и в нормално време. В момента обаче пандемията от коронавирус добавя съвсем нов щрих към него.

Все по-голям брой болници във Франция и други страни не позволяват на бащите да присъстват на раждането на детето си, а майките, заподозрени, че са заразени с COVID-19, биват отделяни от новородените си през първите седмици от живота им.

Драстичните мерки имат за цел да ограничат предаването на респираторната болест на фона на все по-нарастващият брой болни пациенти, поставящ болниците под натиск.

Ето как климатът влияе на коронавируса

Здравните служители казват, че е рано да се знае със сигурност дали новородените, заразени със COVID-19, са изложени на повишен риск от усложнения, а някои препоръчват допълнително внимание, докато не бъдат налични повече данни. Миналата седмица в Чикаго почина кърмаче, заразено с болестта. Повече подробности не бяха дадени и започна разследване.

Служителка в родилно отделение в Париж разказа за Евронюз как службата й се справя със случаи на COVID-19. Тя говори при условие за анонимност за безпрецедентните и сърцераздирателни мерки, които служителите трябва да предприемат.

"От момента, в който имаме подозрение за майка, започват тестове и като предпазна мярка я отделяме от детето. Така продължава поне три дни, за да сме сигурни, че сме направили всички тестове, и може да продължи до 14 дни ако майката е положителна с COVID-19."

За новородилите майки това чакане може да бъде мъчително.

„Опитваме се да поддържаме връзката майка-бебе, като изпращаме снимки и обясняваме какво се случва. Трудно е, защото да отделим детето от майка му след неговото раждане не е това, което желаем“, каза служителката.

След като бебето се роди, всички посещения са забранени - дори бащата трябва да се прибере вкъщи и не може да се върне, за да посети партньорката и детето си.

Френските болници не са единствените, които предприемат подобни предпазни мерки. Китайските медицински указания препоръчват новородените да бъдат изолирани от майките си, заразени с COVID-19, в продължение на поне две седмици или докато майката вече не се счита за инфекциозна.

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) също заявиха, че новите майки, които са с положителни тестове за коронавирус, трябва да бъдат временно отделени от новородените.

В ръководството на CDC обаче се добавя: „Рисковете и ползите от временното отделяне на майката от нейното бебе трябва да бъдат обсъдени с майката от здравния екип.“

Световната здравна организация препоръчва да се държат майки и бебета заедно и насърчава заразените майки да продължат да кърмят децата си, като вземат предпазни мерки, като например да носят маска и да мият ръцете си преди и след докосване на бебето.

Досега ограничените данни показват, че новият коронавирус рядко причинява тежки случаи на болестта COVID-19 при деца.

Изследване, публикувано в списанието „Педиатрикс“, проследява над 2 100 заразени деца в Китай и отбелязва само една смърт, на 14-годишно дете. Над 90% от всички пациенти са били без симптоми, с леки или умерени такива. Въпреки това, бебетата под 1-годишна възраст са най-уязвими към тежки и критични форми на заболяването.

Подобно на йога-курсовете, във времето на изолация курсовете за бременни също се провеждат онлайн.

Можете да следите случаите на коронавирус в България и по света в нашия блог.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес