Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради България ЕП даде два месеца на ЕК да наложи визи на американците

02 март 2017, 13:33 часа • 8027 прочитания

Европейският парламент даде срок от два месеца на Европейската комисия да наложи визов режим на американските граждани, тъй като все още има визов режим от страна на САЩ за някои граждани на ЕС, включително за България. Резолюцията е факт, след като и Европейският съд постанови, че ЕП има право да иска спазване на принципа на реципрочност т.е. щом САЩ налага визов режим, то и ЕС трябва да наложи такъв. Искането на ЕП е визовият режим да е в сила, докато и САЩ налага визов режим на страни-членки на ЕС.

Гласувах срещу дискриминацията към България. ЕК предпочете да наруши европейското законодателство, като не пожела да наложи визи за американските граждани, след като има такива за някои граждани на ЕС. Ако до два месеца няма визи за американските граждани, ще заведем дело в Европейския съд, закани се българският евродепутат Момчил Неков.

Подкрепа, макар и с по-меки думи, изказаха и полски евродепутати, чиято теза беше, че европейските институции не са действали достатъчно настоятелно при преговорите за ТТИП, където е имало възможност въпроса с визите да бъде поставен и да има благоприятно решение за тези страни-членки на ЕС, чиито граждани все още имат нужда от визи, за да влязат на американска територия. Чешкият евродепутат Ян Захрадил беше на същото мнение, като припомни, че при опитите на Прага да договори падане на канадските визи за чехите, други страни-членки на ЕС, за които няма режим, не са искали да си развалят отношенията с Отава. Припомняме, че на 1 декември тази година Канада ще махне визите за българи и румънци.

Освен България, визов режим със САЩ имат още Хърватия, Кипър, Полша и Румъния т.е. гражданите на тези страни не могат да влязат свободно в Съединените щати. За сметка на това американските граждани могат да пътуват без виза на цялата територия на ЕС.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес