Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради акцията срещу шедьовър: Нидерландия вкарва в затвора екоактивисти

02 ноември 2022, 23:45 часа • 5068 прочитания

Нидерландски съд осъди двама активисти за климата на два месеца затвор, единият от които условно, за това, че са посегнали на картината на Йоханес Вермеер "Момичето с перлената обица", съобщи информационната агенция ANP.

Трима мъже на около четиридесет години от съседна Белгия бяха арестувани миналата седмица след нападението срещу картината от 1665 г. в градския музей "Маурицхюс". Двама активисти се залепиха за картината и съседната стена, а друг наблизо излял нещо, което изглеждало като доматен сос от консервна кутия. 

Музеят съобщи, че творбата, която е вдъхновила бестселър и холивудски филм, не е била повредена и на следващия ден отново е била изложена. Но съдът в Хага заяви, че рамката и заобикалящата я част от стената са били повредени при това, което много хора смятат за "шокиращо" действие, съобщи ANP. "Всеки може да си представи крехкостта на такава картина и факта, че тя можеше да бъде изгубена", цитира ANP думите на един от съдиите.

Първоначално прокурорите са поискали двамата мъже да бъдат лишени от свобода за четири месеца, от които два условно. Обвиненият, че е залепил главата си за стъклената рамка, защитаваща произведението на изкуството, твърди, че преди това е проучил внимателно рисковете от това, съобщава ANP. Третият активист, който изпразнил консервната кутия, ще бъде изправен пред съда в петък, съобщи информационната агенция.

Протестната акция срещу "Вермеер" е само последната от поредица подобни събития през последните седмици. Миналия месец активисти за опазване на околната среда плиснаха доматена супа върху "Слънчогледите" на Винсент ван Гог в Лондон, а други хвърлиха картофено пюре върху картина на Клод Моне в Германия. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес