Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започна официалната церемония на срещата на върха в Швейцария (ВИДЕО)

15 юни 2024, 19:22 часа • 4410 прочитания

В Швейцария започна официалната церемония по посрещане на участниците в двудневната Среща на върха, посветена на постигането на мира в Украйна. Събитието ще протече на 15-16 юни в курорта Бюргенщок в централна Швейцария.

101 държави, включително 57 държавни и правителствени ръководители от цял ​​свят, както и международни организации са се регистрирали за участие.

Русия не беше поканена на срещата, тя самата също многократно отхвърляше възможността да присъства на нея.  

Програмата на срещата на върха ще включва пленарни сесии и дискусии като ще бъдат обсъдени само първите три точки от "формулата на мир" на президента Зеленски – ядрена сигурност, продоволствена сигурност и хуманитарния аспект.

Още: И Хитлер не бе канен на конференцията в Техеран: Още за отсъствието на Русия от срещата в Швейцария 

Снимка: Getty Images

Президентите на Швейцария и Украйна Виола Амхерд и Володимир Зеленски посрещнаха представителите на страните участнички в срещата.

Още: На срещата на върха в Швейцария: САЩ отпускат 1,5 млрд. долара за енергийния сектор на Украйна 

Комюникето може да бъде подписвано и от държави, които не са изпратили представител

Междувременно от канцеларията на президента Зеленски обявиха, че текстът на комюникето на срещата е готов и ще бъде отворен за подписване, включително и за страни, които не са дошли на конференцията. Това заяви ръководителят на президентската канцелария Андрий Ермак в ефира на украинския телемаратон, цитиран от "Европейская правда".

Зеленски се срещна и с Вселенския патриарх

Преди официалната церемония днес Зеленски се срещна и с Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей. Украинският лидер му благодари на първо място за подкрепата за връщането на отвлечените от Русия украински деца и размяната на военнопленници.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес