Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заплахи в пощата на учени от щаба срещу COVID-19 на Холандия

04 декември 2020, 14:35 часа • 1478 прочитания

Няколко членове на група учени, които правителството на Холандия за управление на пандемията с COVID-19, са получили заплашителни писма, съобщиха местните медии, цитирани от БГНЕС.

Множество експерти от научния комитет OMT установиха, че заплашителните писма са пуснати в пощенските им кутии у дома, твърди новинарският сайт Nu.nl.

Членът на комисията Андреас Фос каза на сайта, че в посланието е наречен "ужасна маймуна" и е призован да се върне в Германия.

Друг експерт от OMT, Дидерик Гомерс, каза, че един от колегите му е бил под полицейска защита след "сериозни заплахи".

Други членове на комитета казаха на Nu.nl, че са били толкова обезпокоени от заплахите, че сега не са склонни да говорят пред медиите за COVID-19.

Говорител на органа за обществено здраве RIVM, където е седалището на комитета, отказа да коментира, когато с него устаноли връзка от АФП.

Групи, които се противопоставят на ограниченията заради контрол на инфекциите, демонстрират в Холандия от началото на избухването на коронавируса. Но не е установена връзка между протестиращите и заплахите срещу експертната комисия и никой от членовете не е говорил за възможния източник на заплахите.

През октомври холандският шеф за борба с тероризма публикува документ, предупреждаващ за потенциално насилие в резултат на "комбинация от екстремистка идеология, възможни психо-социални и психологически проблеми и мерки, свързани с COVID-19".

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес