Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Западното разузнаване: Пригожин е в Москва от 1 юли, срещнал се е с Путин

10 юли 2023, 12:24 часа • 6606 прочитания

Лидерът частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, чието местонахождение е неясно след неуспешния му бунт, се предполага, че е в Москва поне от 1 юли. Това съобщава френската медия Liberation, позовавайки се на свои източници от западното разузнаване.

Твърди се, че Пригожин е прекарал това време в преговори за съдбата на "Вагнер" с руския диктатор Владимир Путин, както и в срещи с началника на Националната гвардия Виктор Золотов и шефа на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин.

Междувременно руските медии, позовавайки се на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, пишат, че Путин се е срещнал с Пригожин пет дни след бунта. На срещата са присъствали общо 35 души, включително командирите на ЧВК "Вагнер".

На 6 юли беларуският диктатор Александър Лукашенко заяви, че Пригожин се е върнал в Русия, като добави, че предложението му към наемниците на "Вагнер" да се преместят в Беларус, все още е в сила.

На 23 юни Пригожин започна "поход за справедливост" срещу руските военни лидери, след като заяви, че руската армия е атакувала войници и лагер на "Вагнер" в Украйна. Неговите наемници окупираха Ростов и преминаха 200 км до Москва, за да прекратят внезапно бунта по-малко от 24 часа след началото му.

В резултат на неразкрито споразумение, за което се твърди, че е постигнато с посредничеството на Лукашенко, на Пригожин и неговите хора бе разрешено да заминат за Беларус, за да избегнат наказателно преследване. Там дори започнаха да се строят лагери за "Вагнер".

На 27 юни беларуският диктатор заяви, че шефът на наемниците е пристигнал в страната - малко след съобщенията, че бизнес самолетът на Пригожин е кацнал на военно летище край Минск. Още същия ден обаче независимата мониторингова група "Беларуски хаджун" заяви, че самолетът на олигарха е отпътувал обратно за Русия, макар да не беше ясно дали Пригожин е бил на борда.

ОЩЕ: Изтече списък с правилата на ЧВК "Вагнер", има и едно за Путин (СНИМКА)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес