Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Замесиха и опозицията във Великобритания в "Партигейт"

01 юни 2022, 07:11 часа • 1507 прочитания

Във Великобритания лидерът на Лейбъристката партия Киър Стармър и неговата заместничка Анджела Рейнър са получили от полицията въпросници в рамките на разследване за нарушение на правилата на локдауна за COVID-19.

Стармър и Рейнър са били на събиране в северния английски град Дъръм на 30 април миналата година в офиса на депутата от Лейбъристката партия Мери Фой. Там са яли къри и са пили бира. Първоначално полицията в Дъръм реши да не разследва случая, но миналия месец промени становището си.

Стармър и Рейнър отричат да са нарушили правилата. Стармър заяви, че ако му бъде издадена глоба за нарушение на локдауна, ще си подаде оставката. Подобно изявлеине направи и Рейнър.

По това време правилата забраняваха срещи на закрито на хора от различни домакинства, освен ако не става дума за работно събитие.

В същото време се увеличава бройката на депутатите от управляващата партия на Борис Джонсън, които призовават премиера да си подаде оставката заради "Партигейт“, съобщи БНР.

Дори неговият съветник по въпросите на стандартите лорд Гейд заяви, че е напълно легитимен въпросът дали Джонсън е нарушил министерския кодекс след като е бил глобен заради „Партигейт“. И ако правилата са нарушени, нарушителят трябва да подаде оставка. Ето защо лорд Гейд е поискал обяснение от премиера защо смята, че не е нарушил закона при положение, че е глобен от полицията.

ОЩЕ: Още консерватори оттеглят подкрепата си за Борис Джонсън заради купоните на "Даунинг стрийт"

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес