Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Загубите на руската армия в Украйна през месец май биха всички рекорди от началото на войната

03 юни 2024, 12:38 часа • 47267 прочитания

Загубите на руските сили след недобре подготвеното им настъпление в Харковска област през месец май са абсолютен рекорд от началото на войната на 24 февруари 2022 г.

Загуби в жива сила

Цифрата за месеца е достигнала 38 940 души. Предишната рекордна цифра бе през декември 2023 г. (в разгара на настъплението срещу град Авдиевка в Донецка област) - 29 970 души, висока бе тя и през февруари 2024 г. - 28 450 души (при финалната фаза на боевете за Авдиевка), сочат данни на военния експерт Александър Коваленко и групата анализатори "Информационна съпротива", пише "Обозревател".

Още: Украйна подпали руска военна колона на руска територия (ВИДЕО)

Абсолютният рекорд през май се дължи на факта, че към кръвопролитните битки при Часов Яр и в Покровското направление, се прибави и сухопътното руско настъпление при Харков. 

Танкове

Зашеметяващите загуби са не само в жива сила. По отношение на военната техника руснаците също търпят грамадни щети - през май са загубили 428 танка - това е втората им най-голяма загуба на танкове за целия период на пълномащабната война, съобщават анализаторите.

"Военно-промишленият комплекс на Руската федерация има възможност да изпраща средно по 350-400 бойни танка на фронта на месец. Това са главно възстановени и по възможност модернизирани танкове след съхранение, както и танкове, които са повредени в битки и впоследствие са претърпели ремонт", отбелязват те.

Още: Европари за руска пропаганда: Путин пак е измамил ЕС

Всъщност през май загубите на руските сили са надхвърлили способността на тяхната военна индустрия да ги компенсира.

Бойни бронирани машини

Загубите на бойни бронирани машини за руската армия през май възлизат на 880 броя, което е вторият най-висок процент на загуби за целия период на пълномащабната война.

По-висока е била тази цифра единствено веднага след инвазията - през март 2022 г., когато руснаците са загубили 889 бойни бронирани машини. Коваленко коментира следното: "Както виждате, разликата не е голяма и е почти сравнима със статистическа грешка. Затова дори не изключвам възможността да е поставен рекорд и при бойните бронирани машини, ако са били пропуснати само няколко единици."

Още: Оръжията, които Украйна може да използва, за да обстрелва територията на Русия (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес