Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Задържат 2,9% от субсидиите над 2000 евро

15 декември 2020, 19:45 часа • 2335 прочитания

С 2,9% се намаляват субсидиите над 2000 евро по схемите за директни плащания за кампания 2020 г. Това е определената ставка от ЕК по т.нар. механизъм за финансова дисциплина, съобщиха от фонд “Земеделие”, чийто шеф е Васил Грудев.

Удържаните средства се използват за попълване на резерв за кризи в селскостопанския сектор. Ако парите в него не се използват, те се възстановяват на държавите членки. Механизмът на финансова дисциплина е въведен с регламент от 1 януари 2016 г. Той има за цел годишният бюджет да е в съответствие с многогодишната финансова рамка, уточнява 24 часа.

От фонд “Земеделие” припомнят, че през септември вече са върнали близо 19 млн. лв. на 36 хил. стопани, кандидати по схемите за директни плащания за кампания 2019 г. При тях беше наложена ставка на корекция от 1,43% по механизма за финансова дисциплина. За новата кампания обаче е определен двойно по-висок процент за намаленията с регламент от 30 ноември 2020 г. Първите плащания, по които е наложена завишената корекция на субсидиите, са по осемте схеми за обвързано подпомагане в животновъдството, които вече бяха платени.

Днес се очаква да бъдат преведени и около 700 млн. лв. за базовото плащане на площ. Ставката ще бъде 21 лв./дка, което е с 2 лв. повече от миналогодишната. Причината е прехвърлянето на близо 140 млн. лв. от бюджета за следващата година, които ще бъдат платени авансово сега. Целта е българските фермери да бъдат подкрепени за тежката година заради сушата и пандемията.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес