Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За първи път Русия е изключена от ръководството на организация под егидата на ООН

04 октомври 2022, 11:16 часа • 2017 прочитания

Русия в крайна сметка не успя да бъде преизбрана за член на Управителния съвет на Международната организация за гражданска авиация (ICAO) към ООН, съобщи посланикът на Украйна в Канада, където се намира седалището на организацията - Юлия Ковальов.

"Сега вече е окончателно - Русия беше изхвърлена от съвета на ICAO. Опозорени от загубата в първа група, те дори не рискуваха да кандидатстват в третата група, където също щяха да загубят с гръм и трясък", написа тя във Facebook.

Ковальов подчерта, че това е прецедент сред всички организации от системата на ООН, в който Русия е изключена от ръководния орган.

"Те бяха изхвърлени заслужено - заради системни нарушения на Чикагската конвенция", добави посланикът на Украйна в Канада.

На 1 октомври, по време на Общото събрание на ICAO в Монреал, Русия не беше преизбрана в първите два кръга на изборите за член на Съвета на организацията, който е основният ръководен орган. Последният етап от гласуването е насрочен за вторник - 4 октомври, но според информация на уебсайта на организацията Русия не е сред кандидатите.

ОЩЕ: Руснаците бият тревога: Украинската армия уверено гледа към Луганска област

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес