Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За пръв път - Андалусия ще се управлява и от крайнодесни

10 януари 2019, 07:50 часа • 1163 прочитания

Консервативната Народна партия и центристите от "Сюдаданос" сключиха споразумение, което слага край на десетилетно управление на левицата в емблематичната испанска провинция Андалусия, информира БГНЕС, позовавайки се на BBC.

Новото правителство на най-голямата автономна област в Испания ще бъде подкрепено и от антиимигрантската и крайна дясна партия "Вокс". Народната партия сключи сделка с "Вокс", които няма да се включат в кабинета, но ще им дадат 12-те си гласа в местния парламент.

Участието на "Вокс" предизвика бурна реакция на близо 100 феминистки организации, които подписаха манифест с искане за съпротива срещу вижданията на партията по въпросите за равенството между половете и насилието срещу жени.

Резултатите от изборите и формирането на дясно правителство са тежък удар за Социалистическата партия. Тя се върна на власт в Испания след 7 години управление на Народната партия и в момента лидерът ѝ Педро Санчес води правителство на малцинството.

Андалусия е сред регионите в Испания с най-ниски доходи и висока безработица. Повечето имигранти от Африка пристигат на нейна територия. Въпреки бомбастичните предизборни обещания на "Вокс" за масова депортация на незаконните имигранти, в обявените планове на новото правителство не се предвиждат подобни мерки.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес