Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За опозицията в Русия е все по-невъзможно: Думата забрани рекламата на "чуждестранни агенти"

28 февруари 2024, 11:55 часа • 1043 прочитания

Държавната дума - парламентът на Русия - единодушно прие закон за пълна забрана на рекламата на ресурсите (т.е. сайтовете) на т.нар. "чуждестранни агенти". Забранява се и рекламата на самите "чуждестранни агенти".

"За" гласуваха 402-ма членове на парламента, нямаше нито един глас "против" или "въздържал се", съобщи The Moscow Times.

Още: Киев разкри по месеци плана на руската спецоперация "Майдан-3": Какво предстои

Тежки наказания

Наказание под формата на две години затвор заплашва руските граждани и компании за поставяне на реклами на ресурсите на "чуждестранни агенти". В това число влизат уебсайтове и социални мрежи, заяви ръководителят на Комисията по сигурността в Държавната дума Василий Пискарев.

Законопроектът беше внесен в парламента в средата на февруари. Председателят на Думата Вячеслав Володин оправда законопроекта с "многобройни искания" на възмутени граждани, които питали защо руски компании все още рекламират на такива сайтове.

Снимка: iStock

"Тези, които обиждат страната и армията ни, трябва да разберат, че никой няма да прави реклама на техните ресурси", категоричен е той. Дискредитирането на армията е престъпление в Руската федерация и означава всяко послание, различно от пропагандната линия на режима на диктатора Владимир Путин.

Още: Медведев потвърди, че Путин иска да унищожи Украйна (ВИДЕО)

Какво е "чуждестранен агент"?

Статутът на "чуждестранен агент", поставен от руските власти на лице или компания, налага тежки административни ограничения на съответните физически или юридически лица в страната, включително редовни проверки на източниците им на финансиране.

Той също така задължава всяка публикация, включително в социалните мрежи, да носи етикета "чуждестранен агент".

Чуждестранни агенти са опозиционните фигури на режима на Путин. Още през 2019 г. Русия определи Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални за "чужедстранен агент", а по-късно ФБК и активистът получиха етикет "екстремисти".

Още: И грузинците пратиха Путинский корабль там, където трябва

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес