Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Върховният съд на Испания не издаде разпореждане срещу крал Хуан Карлос I

06 август 2020, 07:37 часа • 2448 прочитания

Върховния съд на Испания отказа налагането на ограничителни мерки срещу крал Хуан Карлос I и припомни, че бившият крал не е следствен и следователно не е повдигнато обвинение срещу него, съобщава RTVE

В решение, издадено снощи, съдът отхвърля исканията на каталунската националистична организация "Омниум Културал", като потвърди, че "испанската процесуална система не обмисля приемането на ограничителни мерки по отношение на лица, които не са следствени, какъвто е случаят с Хуан Карлос I".

"Омниум културал" представи този вторник във Върховния съд спешна молба за обявяване за международното издирване на бившия крал и той да бъде призован незабавно да даде показания като разследван, след като Хуан Карлос напусна Испания в неделя заради тиражирана информация за предполагаеми непрозрачни сделки. Същата организация, близка до политическите движения, искащи независимост на Каталуния, преди месец подаде жалба с обвинения в корупция, пране на пари и данъчни измами и Върховният съд все още не е решил дали да я разглежда, посочва БГНЕС.

За момента Върховната прокуратура на Испания е поела случая с предполагаемото плащане на комисионни за изграждането на високоскоростна железопътна линия до Мека, като трябва да докаже, че един от хората, свързани със сделката, би могъл да е Хуан Карлос де Борбон. Испанската прокуратура пое разследването от комисията за антикорупция и се опитва да ограничи или изключи наказателната тежест на събитията, настъпили след юни 2014 г., когато с абдикацията си Хуан Карлос I загуби имунитета си.

Все още не е известна страната, в която се е установил бившия крал и от Сарсуела няма официално съобщение за това нито как ще бъде обезпечаван при новите условия на живот и дали сигурността му ще се поеме от външното министерство на Испания, кралския двор или ще е частен ангажимент.

Националистичната организация "Омниум Културал" поиска от Върховния съд да призове Хуан Карлос I като следствен и ако той не се яви, да издаде международна заповед за арест. Също така настоя, при положение, че не се знае местонахождението му, да му бъде отнет международния паспорт и забранено напускането на страната. Организацията заяви, че няма доверие на Върховния съд, но че се обръща към институцията, за да контролира ролята на прокуратурата и да попречи тя да служи за прикриване на "срама от корупцията". 

Още: "Хуан Карлос е в Доминика, засега"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес