Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въпреки санкциите - Русия получи положителен кредитен рейтинг от Moody's

12 февруари 2019, 08:40 часа • 2492 прочитания

Статия с много позитивен тон публикува популярното руско издание "Взгляд" - заради факта, че за пръв път от 5 години една от трите най-известни кредитни агенции в света, в случая Moody's, повиши кредитния рейтинг на Русия.

Повишението е много значимо, защото рейтингът вече е Baa3 т.е. най-ниското ниво, препоръчващо инвестиции. Досега обаче агенцията сочеше Русия като дестинация, където не бива да се инвестира.

Хиперконсервативната дългова политика на руските финансови органи има ключов принос за това, което я поставя сред страните, които според международните анализатори принадлежат към "нововъзникващите пазари", а Русия има почти най-доброто качество на външния дълг, пише "Взгляд", цитиран от Агенция "Фокус". Както се посочва в съобщението на Moody's, "много нисък държавен дълг, значителни държавни активи и постоянно свиване на националния външен дълг по отношение на валутните активи на страната осигуряват значителна степен на стабилност в ситуацията на поддържане на структурни предизвикателства за страната". Подобно ниво на рейтинг от Moody's имат такива страни като Италия, Южна Африка, Унгария.

Руската медия е категорична, че Кремъл е привел в ред руската икономика и сега спадът в цените на петрола не удря така жестоко.

Според последните данни нивото на публичния дълг в Русия е 13.5% от БВП - това е едно от най-ниските в света. Необходимостта на правителството за външни заеми е много малка, а от гледна точка на данъчната консолидация и промените в източниците на инвестиции в държавния дълг, Русия, ако е необходимо, има възможност да реализира планове за заеми в страната, отбелязват анализаторите от Moody's. Според тях политиката, прилагана в страната през последните години, ще укрепи допълнително руските публични финанси.

Нивото на външния дълг е един от най-важните фактори за привлекателност за инвеститорите в развиващите се пазари, които традиционно включват Русия, а влиянието на този фактор се увеличава с увеличаване на дълга на много страни в тази група. Преди няколко дни Standard&Poor's предупреди, че почти една трета от големите емитенти на публичния дълг на развиващите се пазари имат твърде голям размер на дълга (Аржентина, Бразилия, Египет, Ливан и Пакистан). Очакваното забавяне на световната икономика води до допълнителни рискове: според последната прогноза на Световната банка растежът на световния БВП ще е 2,9% тази година и 2,8% през 2020 година.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес