Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Война на дронове: Русия и Украйна действат, атакуван е руски авиационен учебен център (ВИДЕО)

09 април 2024, 07:20 часа • 3822 прочитания

Тъмна част на денонощието – време е за пореден епизод от войната на дронове между Русия и Украйна. И тази нощ не направи изключение в това отношение.

Пак "Шахед"-и срещу Украйна

Съгласно официална справка на украинските ВВС, Руската федерация е изстреляла 20 дрона клас "Шахед", както и 4 зенитни ракети С-300. Дроновете са изстреляни от юг – Крим и Приморск, докато ракетите са изстреляни от Донецка област. Всички дронове са свалени - в Николаевска, Одеска, Херсонска, Днепропетровска, Полтавска, Виницкая и Лвовска област. За ракетите обаче няма официална информация в справката на украинските ВВС. По-рано вчера те публикуваха свалянето на руски разузнавателен дрон "Орлан":

Още: Посегнаха на най-свидното: Украински дрон удари завод за спирт в Русия (СНИМКА)

Атаки с дронове и в Русия

Съгласно информация в официалния телеграм канал на губернатора на Воронежка област Александър Гусев, тази нощ е свален един дрон от самолетен тип в областта. Съобщението е публикувано 2 минути преди 4:00 часа сутринта, а буквално преди минути Гусев писа, че вече няма опасност от атаки. Все още няма информация от руското военно министерство. Има обаче данни, че е атакуван руски авиационен учебен център в Борисоглебск - кадри от охранителна камера, вижда се по-голям взрив. Има счупени стъкла и повреди по сградата на центъра, твърди ASTRA:

Според Андрий Юсов, представител на Службата за безопасност на Украйна (СБУ), има значителни щети по основния производствен цех. "Да, самолетният завод (бел. ред. - в Борисоглебск има както авиационен учебен център, така и самолетен завод). Това можем да установим от различни източници. Имаше взрив, ние също можем да го потвърдим. Няма да разкриваме подробности, но по предварителна информация са засегнати основните производствени мощности на предприятието", каза Юсов пред "Радио Свобода".

Междувременно, снощи в Севастопол също имаше атака – назначеният от руснаците губернатор Михаил Развожаев твърди, че противовъздушната система е работила и свалила "нисколетящи въздушни цели над акваторията на Черно море в близост до Севастопол". За момента няма данни за щети.

Руският опозиционен телеграм канал ASTRA съобщи, че на 5 април е имало атака с дронове срещу Брянския химически завод, който произвежда експлозиви, а собственик е холдингът "Техмаш". Имало е пожар в една сграда, която е новострояща се, в друга е пробит покривът. Заводът е украинска цел не за пръв път – на 21 ноември, 2023 година дрон се взриви на територията на предприятието, а на 14 ноември, седмица по-рано, дрон проби покрива на строящ се нов цех, след като предишния ден дронове успяха да повредят покрива и вентилационната камера на производствената мощност.

Още: Атаката срещу руските военни самолети в Морозовск: Първи сателитни СНИМКИ

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес