Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Военният Шенген на НАТО": Решаващ тест за френската армия дали ще може да съперничи на руската (ВИДЕО)

08 октомври 2024, 14:03 часа • 899 прочитания

Следващата година (2025 година) ще се окаже решаващ тест за френската армия и дали тя се трансформира във военна сила, способна да се изправи срещу Русия. Това пише в свой материал американското издание Politico.

През месец май, 2025 година, френски войници ще участват в широкомащабно военно учение в Румъния, наречено Dacian Spring 2025. То ще оцени способността им бързо да се придвижат към източния фланг на НАТО. Това е ключово, ако издирваният от Трибунала в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин реши да атакува член на НАТО.

През последните няколко години сухопътните сили на Франция започнаха "дълбока трансформация", за да бъдат готови за война с висока интензивност на боевете, каквато е войната в Украйна. Френската армия гони нови стандарти в рамките на НАТО: До 2027 г. тя трябва да може да разположи дивизия, готова за бойни действия, в срок от максимум 30 дни, като в този срок влиза и осигуряването на логистични линии за доставки на боеприпаси и други необходими неща. Dacian Spring 2025 година е ключова тренировка в това отношение - френската армия ще тренира да изпрати готова за война бригада в Румъния за 10 дни. Една бригада се състои от между 3000 и 5000 души, а една дивизия - между 10 000 и 25 000 души, зависи от конкретните военни стандарти.

Още: Български военни участваха в международното учение „Danubian Whisper 24“ в Румъния

Учения като Dacian Spring са много важни, защото в Европа няма "военен Шенген" и точно такива мащабни трансгранични тренировки показват с какви бюрократични спънки могат да се сблъскат съюзническите сили в НАТО.

"Преди си играехме на война. Сега има конкретен враг и ние тренираме с хора, с които всъщност бихме воювали рамо до рамо", каза командващият сухопътните френски сили за Европа генерал Бертран Тужус.

Още: Високо напрежение: Китай, САЩ и американските съюзници си мерят силата (ВИДЕО)

Източник: Politico

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес