Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Водещите държави в ЕС тръгнаха към позицията на САЩ за иранската ядрена сделка

15 януари 2020, 07:30 часа • 1556 прочитания

Великобритания, Франция и Германия са задействали официалния механизъм за решаване на спорове по ядрената сделка с Иран (СВПД), предаде БГНЕС.

Иран постепенно вдигна всички ограниченията за производството на обогатен уран, който може да се използва за производство на ядрено гориво, но и ядрени оръжия. Техеран заяви, че има право да го направи в отговор на санкциите, възстановени от САЩ, които се оттеглиха от сделката.

Франция, Германия и Великобритания заявиха, че не приемат аргумента на Иран.

Механизмът, установен в член 36 от сделката, предвижда спорът да бъде отнесен до съвместна комисия, която ще има минимум 15 дни за решаване на проблема. Ако жалбоподателите все още не са удовлетворени, те могат да отнесат въпроса до Съвета за сигурност на ООН, който може да гласува за възстановяване на всички санкции, вдигнати по споразумението. Санкциите от страна на ЕС бяха вдигнати през 2016 година.

"Използването на механизма на спора е правно неоснователно и стратегическа грешка от политическа гледна точка", заяви иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф.

Русия разкритикува хода на европейците, заявявайки, че активирането на механизма може да направи изпълнението на сделката невъзможно.

Американска подкрепа

Съединените щати заявиха, че подкрепят трите държави от ЕС за мерките по иранската ядрена програма.

"Ние изцяло подкрепяме решението на трите европейски държави да стартират механизма за решаване на спорове. Вярваме, че допълнителният дипломатически и икономически натиск е оправдан", се казва в съобщение на Държавния департамент на САЩ.

Какво представлява СВПД - научете в този материал!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес