Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВИДЕО: Тежките битки на фронта в Донецка област

20 ноември 2022, 10:02 часа • 8449 прочитания

Ситуацията на фронта в Украйна за пореден ден остава относително стабилна, без някакви големи промени и без значими подобрения на позиции. Учудващо, популярният руски телеграм канал "Рибар" не дава някаква по-голяма сводка за изминалото денонощие извън изброяване на артилерийски удари от двете страни по различни точки на фронта, без допълнителни подробности.

В Донецка област, макар че се трупат данни за увеличаващи се загуби в жива сила при руснаците,те продължават да опитват да пробият при Бахмут, Авдеевка и Вухледар (Угледар). За последното денонощие Генералният щаб на украинската армия твърди, че са отблъснати руски атаки при Бахмут, Бахмутска област и Опитно. Именно за село Опитно, което се намира на 4 километра юг-югозапад от Авдеевка, обаче руснаците от 4 дни твърдят, че е превзето - първо това съобщиха от т.нар. ДНР, а вчера почнаха да го твърдят и от руското военно министерство. Геолокализирани кадри обаче показват, че битката там тече с пълна сила.

Впечатляващи геолокализирани кадри показват ожесточени битки при Майорск - село, което се намира на около 20-тина километра от Бахмут и за което руснаците твърдят също от няколко дни, че е под техен контрол. Явно обаче украинците все още държат сериозни позиции в района.

Преди няколко дни стана ясно, че украинският президент Володимир Зеленски е наградил посмъртно почти 5000 украински военни (при общо 32 000 наградени от началото на войната), което дава известна представа за украинските загуби на фронта чрез екстраполация. Украинците не дават официална статистика за своите загуби в хора с обяснението, че не желаят да улесняват руското разузнаване и планирането на руските военни операции.

В Луганска област руските данни са за повече позиционни боеве, макар че пропагандистът Семьон Пегов (WarGonzo) писа рано сутринта вчера, че при Новоселовка "ситуацията е доста тежка". Към момента обаче няма голям украински пробив по линията Сватово - Кремена. При Билохоривка т.е. важният подстъп откъм река Северски Донец, за пореден ден руснаците са направили неуспешен опит да си върнат позицията.

Според украинския щаб, край град Луганск вече се разквартируват все повече новомобилизирани руснаци. Серхий Клан, управителят на Луганска област, съобщи, че там се прехвърлят остатъците от руските пехотинци на руската ВВС, а съветникът на кмета на Мариупол Петро Андрюшенко съобщи за между 10 000 и 15 000 руски войници, които са разположени в района на сринатия през пролетта от руски бомбардировки град.

ОЩЕ: България се включва в делото на Украйна срещу руския геноцид

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес