Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВИДЕО: Битката за Бахмут отблизо. До какво ще доведе бунтът на Пригожин?

07 май 2023, 09:50 часа • 10310 прочитания

Кампанията на руския олигарх Евгений Пригожин срещу руското военно министерство, в която вече беше включен и чеченският лидер Рамзан Кадиров, най-вероятно ще доведе дотам да няма пълно завладяване на Бахмут, а повече укрепване на фланговете от страна на официалното руско военно ръководство в операция за подготовка да бъде отблъсната бъдеща украинска контраофанзива. Това е оценката в дневния анализ на ISW – американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

Според ISW обявената от Пригожин и Кадиров операция по прехвърляне на позициите на ЧВК Вагнер в ръцете на отряда "Ахмат" всъщност представлява опит да се покаже още веднъж колко некомпетентно е ръководството на редовната руска армия. Причината – Пригожин изобщо не спомена намиращите се в Бахмут руски десантчици от ВВС, които пазят фланговете на "вагнеровците“. Само че бившият съветник на политическия кабинет на Володимир Зеленски Олексий Арестович каза, че всъщност дори да се случи, дошлите на място нови попълнения ще са мобилизирани, а не изцяло чеченска гвардия.

Междувременно руското военно министерство все още не коментира изказванията на Пригожин и Кадиров и остава въпросът има ли наистина свежи резерви, които да хвърли в Бахмут, ако ЧВК Вагнер отстъпи. От ISW залагат на това да бъде направено укрепване на позиции и да не се търси завладяване на всяка цена на последните останали украински позиции в западната част на Бахмут, защото това няма някакво голямо оперативно значение.

По отношение на боевете на фронта, Бахмут си остава най-горещата точка. И именно там, според информация в списвания от участващи в битките украински военни украински телеграм канал „Бахмутски демон“, през последното денонощие е имало локални украински атаки по руските флангове. Украинският генщаб съобщава в сутрешната си сводка за отбити руски пехотни атаки при Богдановка (5-6 километра северозапад-запад от Бахмут) и Ивановско (5-6 километра югозапад-запад от Бахмут), като общо докладва за 50 неуспешни руски пехотни атаки по целия фронт на военни действия в Украйна.

При Авдеевка вече има геолокализирани кадри, потвърждаващи информацията отпреди няколко дни за успешни украински контраатаки при позиции при Водяне (на 7 километра югозапад от Авдеевка):

В Запорожка област напрежението също расте – зам-областният управител на руската окупационна власт в района Владимир Рогов твърди, че украинците усилват интензивността на обстрелите и ще могат да извършат мащабна контраофанзива в следващите няколко дни. Времето там се подобрява и дъждовете намаляват, което позволява на земята да съхне.

Друг интересен акцент е материал на CNN, според който ефективността на ракетните системи за залпов огън HIMARS е била ограничена от руснаците посредством средства за електронна борба. С такива системи се влияе върху системата за прицел на HIMARS, която разчита на GPS координати. "Това е постоянна игра на котка и мишка, за да се приложат контрамерки на електронното заглушаване", коментира неназован служител на Пентагона. Всъщност, електронното заглушаване пречи и на руските оръжейни системи. Украинският министър на отбраната Олексий Резников обаче каза друго – HIMARS не са толкова ефективни, колкото миналата година, защото руснаците изтеглиха командните си постове и оръжейните си складове на по-голямо разстояние, отколкото е обсегът на установките със сегашните боеприпаси (до 85 километра). САЩ отдавна отказват да дадат по-далекобойни ракети – ATACMS.

ОЩЕ: Псувните на Пригожин, евакуация в Запорожието: Кремъл мисли как да опази взетото в Украйна (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес