Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вероятно Рахой ще си тръгне от премиерския пост с гласовете на баските

01 юни 2018, 10:42 часа • 1061 прочитания

Подкрепата на Баската националистическа партия може да проправи пътя за отстраняването на Мариано Рахой от премиерския пост, отбелязва испанският национален ежедневник El Pais, цитиран от агенция "Фокус", като припомня, че вотът на недоверие срещу лидера на Народната партия ще бъде гласуван в парламента в петък, 1 юни.

Каталунската европейска демократическа партия (PDeCAT) също обеща да подкрепи предложението на Испанската социалистическа работническа партия за отстраняване на Рахой от длъжност. Ако не настъпят промени в последния момент, вотът на недоверие може да мине с 180 гласа „за“, с четири повече от необходимото абсолютно мнозинство (176 гласа „за“). По всичко личи, че Рахой ще трябва да се прости с поста си, освен ако не вземе решение сам да се оттегли преди провеждането на гласуването.

Подобен сценарий ще означава първи успешен вот на недоверие в демократичната история на Испания. През юни миналата година 63-годишният Рахой оцеля след вот на недоверие, внесен за гласуване от партията „Подемос“.

В четвъртък опозиционният лидер Педро Санчес призова премиера да се оттегли от поста си, но той категорично отказа. „Защо трябва да подам оставка, ако засега имам доверието на парламента и доверието, което ми е дадено в избирателните урни? Вие сте този, който трябва да подаде оставка тук", бе отговорът на испанския министър-председател. По-късно в четвъртък следобед, източници от двореца в Ла Монкьоа повториха уверенията, че премиерът няма да отстъпи.

Ако в петък вотът мине успешно, Рахой ще бъде заменен от лидера на социалистическата партия Педро Санчес. В един силно фрагментиран парламент, където Испанската социалистическа работническа партия има само 84 места, успехът на гласуването зависи от по-малките регионални партии, като Баската националистическа партия например. Нейните петима депутати ще гласуват срещу оставането на Рахой на поста.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес