Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Великобритания със санкции, режещи достъпа на Путин до ново военно оборудване

08 август 2023, 16:29 часа • 2988 прочитания

Великобритания наложи нови санкции на 25 компании и физически лица, за да "затвори мрежата" за достъп на руския президент Владимир Путин до чуждестранно военно оборудване, предаде АФП.

Сред санкционираните лица са хора и фирми в Турция, Дубай, Словакия и Швейцария, които според Министерството на външните работи "подкрепят незаконната война в Украйна".

Санкции бяха наложени и на иранци, участващи в производството на безпилотни самолети за Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГР), и на беларуски отбранителни организации, свързани с производството на военни технологии за беларуския режим.

Още: 26 млн. долара на компании, заподозрени за внос на диаманти от Русия, замрази САЩ

Удар по арсенала на Русия

"Днешните забележителни санкции ще намалят още повече арсенала на Русия и ще затворят мрежата на веригите за доставки, които подкрепят сега изпитващата затруднения отбранителна промишленост на Путин", заяви външният министър Джеймс Клевърли.

"Тези, които поддържат руската военна машина, няма къде да се скрият."

Три руски компании, работещи в сектора на електрониката, са сред целевите групи, а останалите 22 нови санкции засягат юридически и физически лица извън страната.

Още: Великобритания разшири списъка с антируски санкции

Сред тях са две базирани в Турция предприятия, за които се твърди, че изнасят микроелектроника за руската армия, и базиран в Дубай доставчик на компоненти за дронове.

Санкциите са част от по-широк пакет, насочени срещу лица, които Обединеното кралство счита за "критично важни за снабдяването и финансирането на военната машина на Путин", и са най-мащабните действия на Лондон срещу военни доставчици в трети държави.

Още: Путин измисли как да накаже "непослушните" западни компании

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес