Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Великобритания наложи санкции срещу Абрамович, Дерипаска и още петима руски олигарси

10 март 2022, 12:47 часа • 2143 прочитания

Британските власти включиха в списъците със санкции милиардера и собственик на футболния клуб „Челси“ Роман Абрамович, главния изпълнителен директор на Роснефт Игор Сечин, бизнесмена Олег Дерипаска, председателя на банка "Россия" Дмитрий Лебедев, шефа на банка ВТБ Андрей Костин, председателя на борда на директорите на "Газпром" Алексей Милър и ръководителя на "Транснефт" Николай Токарев, става ясно от съобщение на сайта на Министерството на външните работи на страната.

На всички в списъка ще бъде забранено да влизат на територията на Обединеното кралство, а активите им в страната ще бъдат замразени. Според британското външно министерство общо в страната има активи на стойност около £15 милиарда, собственост на тези руснаци.

Уточнява се още, че на руснаците, включени в списъка със санкции, ще бъде забранено да извършват сделки с британски физически и юридически лица. Отбелязва се, че това може да създаде проблеми на Абрамович при продажбата на „Челси“.

"Днешните санкции за пореден път показват, че олигарсите и клептократите нямат място в нашата икономика или общество. Благодарение на тесните си връзки с Путин, те са съучастници в неговата агресия", отбелязва британският външен министър Лиз Тръс, цитирана от РИА Новости.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес