Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Великобритания и ЕС постигнаха споразумение за Brexit

24 декември 2020, 21:07 часа • 4841 прочитания

Великобритания постигна споразумение с Европейския съюз за бъдещите отношения и свободната търговия след Брекзит. Британският премиер Борис Джонсън обяви това в четвъртък в „Туитър“, предава Sky News, цитирани от "Фокус".

„Сделката е постигната“, написа ръководителят на правителството на Обединеното кралство, като прикачи негова снимка с повдигнат палец.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също заяви, че Европейският съюз и Великобритания са постигнали споразумение за партньорство след приключване на процеса на оттегляне на Обединеното кралство от общността.

„Постигнато е споразумение - каза тя. - Това ще избегне прекъсването на ключовите връзки [между Обединеното кралство и ЕС]. Ще осигури справедлив достъп до общия пазар и балансирани условия за риболова“.

По-рано за това съобщиха Bloomberg, Reuters и PA, позовавайки се на представители на британското правителство.

„Сделката беше постигната. Възстановихме контрола върху нашите финанси, граници, закони, търговски правила и води“, каза източник в кабинета на премиера на Даунинг Стрийт 10. „Това е вълнуваща новина за семейства и фирми от цяла Великобритания. Заключихме първото търговско споразумение с ЕС, основано на принципа на нулеви тарифи и квоти“.

Според източник на Reuters Лондон е успял да постигне гаранции, че Европейският съд няма да има правомощия за разрешаване на спорове, които могат да възникнат в бъдеще между Обединеното кралство и Европейския съюз. За британската страна, която заяви, че след Брекзит ще си върне суверенитета изцяло, това беше основен момент.

Преговорите за Брекзит между Великобритания и ЕС започнаха на 19 юни 2017 г. и първоначално бяха планирани за две години, но бяха удължавани няколко пъти. Обединеното кралство напусна ЕС през нощта на 1 февруари 2020 г., като се съгласи на 11-месечен преходен период, през който всички европейски разпоредби, включително тези, свързани с търговията на единния пазар, се прилагат за Обединеното кралство. Преди края на преходния период, който приключва на 31 декември и който британското правителство отказва да удължи, страните трябва да се споразумеят за формата на бъдещите отношения и да сключат споразумение за свободна търговия, а в противен случай да се върнат към провеждане на търговията съгласно правилата на СТО, като се използват квоти, тарифи и митнически проверки.

В края на 2019 г. обемът на търговия между Обединеното кралство и ЕС възлиза на приблизително 900 млрд. долара. Ако споразумението, което предвижда нови правила, не може да бъде сключено, тогава страните ще бъдат принудени да правят бизнес съгласно правилата на Световната търговска организация с прилагане на всички мита от 1 януари и квоти. Според експерти в този случай Великобритания през следващите няколко години би я очаквал спад на БВП с 2% годишно и увеличение на равнището на безработица до 8%.

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес