Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Валят санкции: И Великобритания удари по Пеевски, Божков и Желязков

10 февруари 2023, 18:40 часа • 7046 прочитания

След като през юни 2021 г. бившият депутат Делян Пеевски, бизнесменът Васил Божков и бившият зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков бяха санкционирани от САЩ за корупция по т.нар. Закон "Магнитски", днес това направи и Великобритания. Според Лондон тримата са замесени в престъпления, свързани с корупция, включително злоупотреба с публични средства.

Това се случва само минути след като нови български попълнения по "Магнитски" бяха обявени от САЩ. Сред тях са бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов, бившият министър на енергетиката Румен Овчаров, бивши членове на борда на АЕЦ "Козлодуй" и председателя на движение "Русофили" Николай Малинов

"Великобритания и САЩ предприемат координирани действия за изкореняване на корупцията в България. Трансперънси Интернешънъл" нарежда България като една от най-засегнатите от корупция страни в Европа. Така започва съобщението на британското външно министерство, в което още се изтъква, че "бивш депутат, бивш служител на националната сигурност и най-богатият човек в България бяха санкционирани от Обединеното кралство и САЩ за злоупотреба с власт чрез пренасочване на държавни средства в своя полза".

"На тримата влиятелни българи днес (петък, 10 февруари) бяха връчени забрани за пътуване и бяха замразени активи съгласно глобалния антикорупционен режим на санкции на Обединеното кралство".

Цитирано е изявление на външния министър Клевърли:

"Санкционираните са лишили българския народ от жизненоважни ресурси за неговото икономическо и социално развитие. Парите, които трябваше да бъдат използвани за ремонт на пътища, изграждане на болници и подкрепа на икономическия растеж, вместо това се озоваха в джобовете на корумпирани лица. Обединеното кралство действа в тясна координация със САЩ, за да подкрепи България в нейните усилия за справяне с корупцията и укрепване на върховенството на закона чрез санкционирането на тези корумпирани фигури".

След което е дадена кратка информация за въпросните лица:

"Делян Пеевски, бивш народен представител и медиен магнат. Пеевски е участвал в опити за упражняване на контрол върху ключови институции и сектори в българското общество чрез подкупи и използване на медийната му империя.

Илко Желязков, бивш служител по националната сигурност и член на борда на най-голямата държавна енергийна компания в България, използва позицията си, за да пренасочи доходоносен държавен договор за собствена изгода. 

Васил Божков, сочен за най-богатия човек в България, натрупал състоянието си в хазартната индустрия. Божков използва масово подкупи, за да защити бизнес интересите си".

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес