Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Валерий Герасимов става командващ на руската армия в Украйна

11 януари 2023, 20:00 часа • 4994 прочитания

Началникът на Генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов е назначен за командващ Обединената групировка на руските въоръжени сили в Украйна. Генерал Сергей Суровикин, наричан още генерал Армагедон, който само три месеца се задържа като командващ, става негов заместник. Той не успя да постигне нито една значима военна победа и дори бе принуден да изтегли руските войски от Херсон. Но се “прослави” с масираното бомбардиране на енергийна и критична инфраструктура в Украйна, което според международното право е престъпление срещу човечеството.

За заместници на Герасимов са назначени още главнокомандващият Сухопътните войски Олег Салюков и заместник-началникът на Генералния щаб генерал-полковник Алексей Ким, съобщава руското министерство на отбраната.

„Повишаването на нивото на ръководство на Специалната военна операция е свързано с разширяването на мащаба на задачите, които се решават в хода на нейното изпълнение, необходимостта от организиране на по-тясно взаимодействие между родовете въоръжени сили, както и подобряване на качеството на всички видове поддръжка и ефективността на командването и управлението на групировките войски", се казва в изявлението на Министерството на отбраната на Русия, цитирано от 24 часа.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Това е втора смяна на главнокомандващия руските войски. Суровикин дойде на мястото на назначения през април 2022 г. Александър Дворников. Преди това нямаше специално определен командващ руската армия във войната с Украйна, съобщи ТАСС.

Назначаването на Герасимов и понижението на Суровикин е директен удар по бизнесмена и собственик на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, който от есента на миналата година активно и публично критикува армейското ръководство на Русия. Според някои източници той се е жалвал и лично на президента Владимир Путин. Един от резултатите е, че той успя да свали командващия руската групировка "Център" ген.-полковник Александър Лапин. Но истинската мишена е по-високо - началникът на Генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов и даже министърът на отбраната Сергей Шойгу. След това Пригожин открито похвали назначаването на ген.Суровикин за командващ.

Суровикин се смята за близък до т.нар. готвач на Путин - Пригожин. Последният си позволява всякакви грубости по адрес на руското военно ръководство. Той дори предложи методи за превъзпитание за несправящия се генералитет: "Всички тия кретени - с автомати, боси на фронта!" И добави, че "много от тези т.нар. кадровици не се научиха на нищо, освен да маршируват и да пишат красиви доклади".

Последният скандал, свързан с "Вагнер", Пригожин и Генщаба, е от края на декември. Наемниците от "Вагнер", които участват в щурма на Бахмут, изпратиха оскърбително видео обръщение до главата на Генщаба - Герасимов, заради липсата на боеприпаси на първа линия. Пригожин ги подкрепи.

"До началника на Генщаба! Ей, педа*! Нямаме снаряди, момчетата гинат, а ние не можем да им помогнем!" Ние сме до Бахмут, воюваме срещу цялата украинска войска, а ти къде си? Помогни ни най-накрая! Няма как да те наречем другояче освен педер* Когато момчетата гинат, къде сте всички вие?!", питат двама маскирани бойци от “Вагнер”. Видеото се разпространи в телеграм каналите на 26 декември, съобщи Би Би Си и коментира, че досега не е имало толкова рязко обръщение на вагнеровци до Генщаба. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес