Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ваксината на Pfizer чака одобрение и от европейските институции

01 декември 2020, 13:17 часа • 2509 прочитания

Германската компания BioNTech и нейният американски партньор Pfizer заявиха във вторник, че са подали молба за одобрение от ЕС за тяхната ваксина срещу COVID-19, пораждайки надежди, че първите ваксинации могат да бъдат приложени през декември. За това съобщава AFP, цитирана от БГНЕС.

Двете компании заявиха, че са подали заявление до Европейската агенция по лекарствата (EMA), търсейки "Условно разрешение за пускане на пазара (CMA)" за тяхната ваксина. Ходът идва, след като мащабните тестове показаха, че тяхната ваксина е 95% ефективна срещу коронавируса и не предизвиква сериозни странични ефекти. Ако бъде одобрена от базираната в Амстердам EMA, ваксината може да бъде пусната "в Европа преди края на 2020 г.", се казва в изявление на компаниите.

Pfizer и BioNTech вече подадоха искане за разрешение за спешна употреба в Американската администрация по храните и лекарствата на 20 ноември. Ако американските регулатори дадат зелена светлина, американците могат да започнат да се ваксинират около средата на декември.

Регулаторите в Обединеното кралство също проверяват ваксината BioNTech / Pfizer.

„От самото начало знаем, че пациентите чакат и сме готови да изпратим дози ваксини срещу COVID-19 веднага щом потенциалните разрешения ни позволят“, каза изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла.

Ваксината на BioNTech/ Pfizer изисква минус 70 градуса по Целзий при транспортиране и съхраняване. Pfizer и BioNTech вече заявиха, че очакват да произведат до 50 милиона дози от ваксината си в световен мащаб тази година и до 1,3 милиарда дози до края на 2021 година.

Припомняме, че това е една от ваксините, които ще се разпространява в България - доброволно и безплатно. От нея по Нова година се очакват 125 хиляди дози, обяви преди дни здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Ето кои ваксини срещу COVID-19 ще закупи България, ако депутатите се съгласят

 

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес