Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вацлав Клаус: Нобеловата награда за ЕС е трагична грешка

13 октомври 2012, 09:07 часа • 6773 прочитания

Присъждането на Нобелова награда за мир на ЕС е "трагична грешка", заяви чешкият президент Вацлав Клаус.

В първия момент, когато научи, че ЕС получава Нобелова награда за мир, Клаус заяви, че това е шега. Ден по-късно позицията му съвсем се втвърди и Клаус бурно изрази недоволството си от безпрецедентното решение на Нобеловия комитет, съобщи БГНЕС.

"Наистина смятах, че това е шега. Дори и насън не можех да си представя, че някой може да приеме това на сериозно", казва Клаус. "Да присъдиш Нобелова награда на институция е смехотворно. Смисълът на Нобеловите награди е да се дават на определени личности заради определено уникално постижение. Иначе Нобеловата награда се превръща в безсмислица. Чудя се кой от ЕС ще се осмели да я получи".

Чешкият президент е известен като отявлен евроскептик. Клаус често критикува ЕС и е противник на еврото. Неотдавна той се обяви срещу въвеждането на енергоспестяващи осветителни крушки и спирането на старите от производство.

"Аз и съпругата ми ще продължим да използваме у дома старите електрически крушки. Запасили сме се с достатъчно, така, че да не ни се налага да използваме новите", заяви Клаус.

Редактор: Петър Проданош

Весела Софева
Весела Софева Отговорен редактор
Новините днес