Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Унгария гледат предпазливо на членството на Хърватия в Шенген

30 декември 2022, 22:14 часа • 3737 прочитания

Тъй като Хърватия се подготвя да се присъедини към европейското Шенгенско пространство на 1 януари, в ход е подготовка за премахване на всички пропускателни пунктове по общата граница на страната с Унгария.

Река Мур разделя Унгария и Хърватия в по-голямата част от граничния регион. Но временната гранична бариера на Унгария, монтирана през 2015 г. в отговор на миграционната криза, сега трябва да бъде премахната.

В началото на следващата година полицията ще демонтира телените мрежи и високите огради в други гранични участъци. Някои обаче се опасяват, че това ще улесни придвижването на престъпници между двете държави.

През лятото опашки от два или три часа на граничния пункт в унгарския град Летение не бяха рядкост. От януари подобни гледки ще останат в миналото.

Някога Летение в Западна Унгария е бил важна спирка за пътниците. Това е давало препитание на много от жителите на града. Наскоро обаче ситуацията се промени. Местните жители споделят, че трафикът през града е намалял още с изграждането на магистралата и смятат, че положението ще се влоши още повече след присъединяването на Хърватия към Шенген.

ЕК: Членството на Хърватия в Шенген и Еврозоната е важен крайъгълен камък

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес